Učenjem odlomaka iz Kur’ana i dove na spomen-obilježju „Kameni spavač“ prošle srijede je obilježen 5. juni – Dan šehida Grada Zenice. Na ovaj datum 1992. godine život je izgubio Semir Arnaut, prvi od 925 zenička šehida. Predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca „Zlatni ljiljan“ Nihada Husejnagić je istakla da su 32 godine kasnije porodice šehida u nezavidnom položaju. Roditelji su oboljeli, ostarili, a mnogi više nisu među živima.
– Status porodica šehida je takav kakav jest. Imamo koliko imamo, naša primanja su minimalna. Uvode se novi korisnici. Polovica našeg članstva je već umrla, i ta se sredstva raspoređuju na nove kategorije -istakla je Husejnagić, a potom ukazala na vandalizam na spomen-obilježju na kojem su razbijene staklene plohe. Medžlis Islamske zajednice Zenica, kao jedan od organizatora, nizom vjerskih sadržaja je obilježio Dan šehida u Zenici i u Arnautima, odakle je porijeklom i prvi zenički šehid Semir Arnaut. Njegovu majku Muneveru, također su posjetili u njenom domu u Arnautima. Sumedin ef. Kobilica, glavni imam MIZ Zenica istakao je važnost obilježavanja Dana šehida, kazavši da ovaj dan svima treba da bude kolektivno sjećanje, jer njihovi životi su bili cijena naše slobode.
– Najvažnije je institucionalno obilježavanje ovoga dana. Naše individualno obilježavanje bilo čega nekada iščezne, međutim, institucionalno obilježavanje ne iščezne i ono ima kolektivnu svijest, odnosno svi učestvujemo u tome-kazao je Kobilica.
Prisutnim se obratio i doktor historijskih nauka Amir Ismić te kazao, između ostalog, da se priča o prvom šehidu veže za šest zeničkih šehida koji još uvijek nisu naučno prezentirani.
– Jedan je bio vrhunski sportista, drugi student, treći vrhunski patriota… Ukoliko s historijskog nivoa analiziramo ovih šest šehida, sigurno svakome od njih ponaosob možemo pokloniti jednu monografiju od 300 stranica kako je to bilo šest brilijantnih ljudi. Krivica je na nama historičarima što spavamo i to ne radimo jer nam je to dužnost -kazao je Ismić.
Cvijeće su na Centralno spomen–obilježje položile brojne delegacije.