Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona reagiralo je zbog, kako se navodi, “netačnih informacija koje se plasiraju od strane Gradske uprave Zenica, kao i činjenice da se na gradilišnoj tabli na mjestu izgradnje Eko kuće Smetovi kao investitor navodi samo Grad Zenica”.
Zaključen sporazum
Podsjeća se da je resorni ministar Arnel Isak 2019. godine sa Savezom izviđača grada Zenica i Gradskom upravom Zenica aktualizirao stari projekat izviđača o izgradnji Eko kuće na Smetovima. Navodi se da su ovo ministarstvo i Grad Zenica potpisali sporazum na osnovu kojeg je Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline iste godine izvršio uplatu 100.000 KM za “Eko kuću”, a 2020. godine i preostalih 200.000 KM čime je ispunilo svoju finansijsku obavezu.
Umanjivanje uloge
“Nažalost, Gradska uprava osim zajedničkog polaganja kamena temeljca za izgradnju ‘Eko kuće’ Smetovi nije ispoštovala niti poštuje zaključeni sporazum, sve u cilju obmanjivanja javnosti i umanjivanja značaja uloge u ovom projektu Vlade ZDK, resornog ministarstva kao i ministra Arnela Isaka. Želimo informisati javnost da je zajednički dogovor da se izgrađena ‘Eko kuća’ Smetovi preda na upravljanje Savezu izdviđača grada Zenica i zahtijevamo poštivanje dogovora”, kaže se u saopćenju.