Elmedina Hodžić rođena Višegrađanka, a sada sa adresom stanovanja u Visokom, sigurno je jedan od svojevrsnih fenomena u našoj zemlji. Nakon završene osnovne i srednje škole, Elmedina je upisala Filozofski fakultet na Univerzitetu u Sarajevu, na odsjeku za francuski i turski jezik i književnost koji je uspješno završila, a svoju ljubav prema stranim jezicima pokazala je tako što danas aktivno čita i piše na čak 8 stranih jezika. U pitanju su turski, francuski, engleski, španski, njemački, italijanski, portugalski i holandski/nizozemski, a kako sama ističe, sklonost ka jezicima se javila još u djetinjstvu.
“Prvo sam počela čitati sve što mi je došlo pod ruku, zatim sam gledala različit televizijski sadržaj i uvidjela sam da sam nakon nekog vremena počela razumijevati šta se govori na TV-u bez gledanja u prevod. Nakon toga sam krenula i u školi učiti strane jezike i tako je sve krenulo. Učenje različitih jezika je bilo izazovno, ali kada se nešto voli, onda se to rado i radi. Uvijek kažem da ništa nije teško niti nesavladivo, samo se potrebno malo više potruditi. To vrijedi i za učenje stranih jezika”, ističe Elmedina, koja je po zanimanju profesorica, ali i prevodilac i lektor.
Ono što je interesantno je da među svim ovim jezicima ima i onih koji su neuobičajni za naše područje pa samim tim i teže savladivi, poput portugalskog i holandskog/nizozemskog. No to nije spriječilo Elmedinu da i te jezike uspješno savlada.
“Portugalski, holandski/nizozemski i njemački još uvijek usavršavam, a u tome dosta pomažu i prijatelji koji su nativni govornici jezika. Niti jedan jezik se ne može u potpunosti naučiti jer je to živa materija koja se mijenja i koju uvijek treba učiti i usavršavati”, dodaje.
Nažalost, i pored završenog fakulteta i veoma sadržajne biografije, godinama je pokušavala pronaći posao u struci no u tome nije uspjela. Zato je odlučila da sama pokrene određenu vrstu biznisa i tako pomogne sebi i drugima.
“Pokrenula sam nekoliko kurseva nakon mnogo zahtjeva preko društvenih mreža. Ranije nekad sam radila u jednoj privatnoj školi za jezike na kursevima i dosta ljudi me odatle poznaje i tražilo je da pokrenem kurseve kako bi mogli prisustvovati na časovima. Tako sam prvo pokrenula kurs turskog jezika, a kasnije sam počela održavati i radionice, odnosno kratki kurs Canve, u želji da drugima prenesem znanje koje imam, da možda nakon kursa pokrenu vlastiti biznis ili unaprijede već postojeći.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju