Mlada Visočanka i članica skijaškog kluba „Ski-2010 ZE“ iz Zenice, Elvedina Muzaferija (21), u alpskoj kombinaciji na Svjetskom prvenstvu održanom u Cortini d’Ampezzo osvojila je 16. mjesto i tako se zlatnim slovima upisala u historiju bh. skijanja. Nakon veleslalomske utrke zauzimala je 26. mjesto, da bi poslije slaloma kroz cilj prošla s ukupnim 16. vremenom s 8.99 sekundi zaostatka za pobjednicom Mikaelom Shiffrin.
– Presretna sam. Još sam pod utiscima. Mislim da sam mogla još bolje ići, ali na kraju je ispalo fantastično. Osjećala sam i mali umor poslije spusta u subotu. Sve nas je poremetilo odgađanje takmičenja u prvim danima Svjetskog prvenstva pa je kombinacija koja je izuzetno zahtjevna došla poslije superveleslaloma i spusta. U svakom slučaju, veoma sam zadovoljna nastupom na Svjetskom prvenstvu u Cortini, plasiravši se na 25. mjesto u spustu i osvojivši 16. poziciju u kombinaciji. Mogu reći da smo ostvarili zacrtane ciljeve pa ih i malo premašili. Jednostavno, kako sam rekla, još sam pod utiscima. U dobroj sam formi. Dat ću sve od sebe da nastavim u ovom ritmu, da napredujem iz trke u trku -izjavila je Muzaferija.
Dosadašnji najbolji rezultat bh. skijanja držao je Igor Laikert koji je osvojio 21. mjesto u kombinaciji na Svjetskom prvenstvu 2013. godine.