Najboljim seniorkama i seniorima priznanja i nagrade uručili premijer Mirnes Bašić i ministar Spahija Kozlić

Članica Skijaškog kluba „ZE-2010“ Zenica, Elvedina Muzaferija i najbrži bh. atletičar Amel Tuka, član Atletskog kluba „Zenica“ najbolji su sportisti u Zeničko-dobojskom kantonu u 2021. godini. Nagrade i priznanja su dodijeljena u srijedu navečer, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, na svečanoj promociji najboljih sportašica i sportaša, sportskih kolektiva, sportskih trenera, radnika i onih koji su sportu Zeničko-dobojskog kantona dali zapažen doprinos.

Pored sportaša i sportašica, članova njihovih porodica, premijera i ministara u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, načelnika općina, predstavnika privrednog, društvenog i političkog života, predstavnika medija, i brojni građani su došli da izraze podršku i poštovanje najuspješnijima u svijetu sporta ZDK u 2021. godini.

Ministar Fahrudin Čolaković uručio priznanja najboljima u sportu za lica s invaliditetima

Organizator ovogodišnje, 65. po redu, Manifestacije „Sportista ZE-DO kantona 2021“ je NIPD „Naša riječ“, a generalni pokrovitelj Vlada Zeničko-dobojskog kantona.
Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport su, tokom svih ovih godina, značajan oslonac i partneri ove centralne kantonalne Manifestacije, na kojoj se biraju najbolji među najboljim sportistima i drugim sportskim radnicima. Prije dodjele priznanja, prisutnima se obratio premijer ZDK, Mirnes Bašić ističući da je ponosan što Zeničko-dobojski kanton ima sve više vrhunskih i perspektivnih sportista koji našu domovinu BiH ponosno predstavljaju na sportskim borilištima širom svijeta.

 

Ministar Fahrudin Čolaković uručio priznanja najboljima u sportu za lica s invaliditetima
Dobitnicima priznanja za razvoj sporta priznanja uručio
načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević
Ministar Kozlić uručio priznanja najboljim sportskim radnicima
Sportskim nadama priznanja uručio ministar Arnel Isak

Naglasio je da živimo u teškom i izazovnom vremenu, ali da Vlada ni u jednom trenutku nije prestala izdvajati sredstva za sport. Ove godine Transfer za sport iznosi 800.000,00 KM i u odnosu na prošlu godinu veći je za 80.000 KM. “Perspektivnim sportistima dajemo stipendije, pomažemo rad klubova i odlazak na takmičenja, uključujući i sportske klubove osoba sa invaliditetom, te plaćamo kotizacije i registracije klubova. Našom podrškom istovremeno animiramo građane da se bave sportom, ne samo radi sportskih odličja, nego zato što je sport najsigurniji put da se udalje od poroka današnjice, socijaliziraju te jačaju tijelo i duh. Svaka marka uložena u afirmaciju sporta, ulaganje je u naše zdravlje” – rekao je premijer Bašić.

Novinsko-izdavačko prometno društvo „Naša riječ“, organizator Manifestacije, zahvaljuje se svim prijateljima sporta koji pružaju nesebičnu podršku manifestaciji i bez čije podrške ne bismo mogli prirediti ovu večer za naše sportiste. Direktorica NIPD Naša riječ Anisa Ohran je zahvalnice uručila predstavnicima kompanija: IGM d.o.o. Visoko, ArcelorMittal Zenica, Tvornica cementa Kakanj i Danial S d.o.o. Tešanj.
Prijateljima sporta priznanja uručio Mirza Omanović, predstavnik IGM-a

Najbolji seniori i seniorke
Muzaferija i Tuka su, prema ocjeni Žirija, bili najbolji među deset seniora, a oni su: Mesud Pezer (Atletski klub „Zenica“ Zenica), Vedad Karić (Biciklistički klub „Rotacija-Spin“ Zenica), Ahmet Krnjić (KBV „ISAK-ZE“ Zenica), Jasmina Merdić (Klub borilačkih sportova „Titanium“ Usora“), Leonora Jakić (Karate klub „Viktoria“ Žepče), Edin Konjić (STK „Mladost“ Zenica), Ajla Hadžić (ŽOK „Bimal-Jedinstvo“ Brčko) i Amna Mehinagić (ŽRK „Bosna“ Tešanj).

Priznanja najboljim juniorima i juniorkama uručili Izudin Neimarlija, predstavnik Tvornice cementa Kakanj i Namir Škaljo, predsjednik Organizacionog odbora

Najbolji u sportu za lica s invaliditetima
Priznanje za najuspješnijeg sportskog radnika u 2021. godini, u kategoriji u sportu za lica s invaliditetima dobio je Mujo Parić, predsjednik Saveza za sport i rekreaciju invalida općine Zavidovići. Najuspješniji sportski kolektiv je Udruženje za sport i rekreaciju osoba sa invaliditetom Breza. Najuspješnija sportašica u sportu za lica sa invaliditetima, za 2021. godinu je Zerina Skomorac, članica Streljačkog kluba osoba s invaliditetom Zenica, a najuspješniji sportaš u sportu za lica sa invaliditetima za 2021. godinu, na području Zeničko-dobojskog kantona, je Edib Šahman, iz Saveza za sport i rekreaciju invalida Tešanj.
Novčane nagrade za najbolju sportiskinju i sportistu u kategoriji za lica s invaliditetima obezbijedila je kompanija Danial S iz Tešnja.
Dodijeljena priznanja i najmlađima
Na Manifestaciji su uručena i priznanja za 12 sportskih nada, koje su budućnost bh. sporta i koji vrijedno treniraju kako bi postizali najbolje rezultate. Sportske nade su: Berina Zajimović (Karate klub „Internacional“ Doboj Jug), Nazim Hasić (Klub borilačkih sportova „Borac“ Jelah), Mia Mašala (Klub ritmičke gimnastike „Pirueta“ Visoko), Andrea Mandić (Klub ritmičke gimnastike „Čelik“ Zenica), Melika Kotorić (Rukometni klub „Bosna“ Tešanj), Sajra Selimović (Atletski klub „Zenica“), Tajma Kajević (Teakwando klub „Bosna“ Visoko), Alek Nevjestić (Košarkaški klub „Kakanj“), Benjamin Selimović (Fudbalski klub „Rudar“ Kakanj), Dajra Duraković, (SKI klub „ZE- 2010“ Zenica), Nihada Hodžić (Teakwando klub „Akademija“ Tešanj) i Ina Likić (Ski klub „Naš tim“).
Najbolji u juniorskoj kategoriji
Među tri najuspješnija kluba u juniorskoj konkurenciji za 2021. godinu na području ZDK su Klub borilačkih sportova „Borac“ Jelah i Fudbalski klub „Mladost“ Doboj-Kakanj, a najuspješniji klub u junirskoj kategoriji, na području Zeničko-dobojskog kantona, u 2021. godini je Atletski klub „Zenica“.

Predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić uručio priznanje u kategoriji Sportski događaj

U kategoriji Najbolji ženski juniorski sportski klub prizanje je dodijeljeno Klubu ritmičke gimnastike „Visoko“.
Treća među najboljim juniorkama je Sara Bajramović (Atletski klub „Zenica“), drugo mjesto pripalo je Sajri Kajević (Taekwondo klub „Bosna“ Visoko), a najbolja među junirokama je Nadina Mehmedović (Taekwondo klub „Akademija“ Tešanj).
Treći u konkurenciji najboljih junira u 2021. godini je Alen Bičakčić (Ski klub „ZE-2010“ Zenica), drugi je Muhamed Čančar (Atletski klub „Zenica“), a najbolji među juniorima je Davud Mešinović (Taekwondo klub „Bosna“ Visoko).
Najbolji sportski radnici, treneri,…

Najboljim trenerima priznanja uručio ministar Nebojša Nikolić

U kategoriji Najbolji sportski radnik treće mjesto pripalo je Safetu Jašiću, drugo Miralemu Bahtiću, dok je najbolji sportski radnik u 2021. godini Zdravko Barišić.
Odlukom Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije Priznanje za doprinos u razvoju školskog sporta dodijeljeno je Zekerijahu Ljuboviću i Amiru Muminoviću.
U kategoriji Najbolji sportski treneri, treće mjesto osvojio je Elvedin Dubravac (Klub borilačkih sportova „Titanium“ Usora), drugi je Zikret Hasanica (Džudo klub „Kakanj“), a najbolji sportski trener u protekloj godini je Mehmed Skender (Atletski klub „Zenica“).
Najbolji ženski seniorski klub je Ženski rukometni klub „Krivaja“ Zavidovići, a u kategoriji najboljih sportskih klubova, treće mjesto pripalo je Streljačkom klubu „Visoko“ iz Visokog, drugo Stonoteniskom klub „Mladost“ Zenica, a najbolji u ovoj kategoriji je Atletski klub „Zenica“.
Najveći sportski događaj u 2021. godini na području ZDK je Internacionalni kickboxing kup „Balkan Open 2021“ Tešanj.
Specijalna priznanja
Ovogodišnji dobitnici Priznanja za životno djelo u sportu su: Esad Novokmet Rora, Halim Neimarlija, Salih Hadžialić i Luka Šimunović.
Odlukom Organizacionog odbora, po drugi put put je dodijeljeno Priznanje za izvrsnost i motivaciju, a ovoga puta dodijeljeno je Sari Bečarević iz Visokog. Novčanu nagradu za Bečarević je lično donirao Mirsad Čizmo, vlasnik kompanije RM-LH d.o.o. Zenica.
Ove godine, po prvi put je dodijeljeno Priznanje za revitalizaciju sporta, a dobitnik priznanja je Armin Berbić iz Kaknja.
Specijalno priznanja za razvoj sporta dodijeljeno je: Suadu Kaknji, Emiru Šečiću i braći Dini i Amaru Konjičanin.
Plaketa Prijatelj sporta dodijeljena je: Vladi Zeničko-dobojskog kantona, Izudinu Neimarliji, kompaniji BH Telecom d.d. Sarajevo, Direkcija Zenica i kompaniji RM-LH d.o.o. Zenica.
U programu je učestvovao i Omladinski hor Zenica, pod dirigenstkom palicom profesora maestra Milenka Karovića, koji se prisutnima predstavio sa tri izvedbe.

Generalni pokrovitelj Manifestacije:
Vlada Zeničko-dobojskog kantona i
Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK

Sponzori Manifestacije „Sportista ZE-DO kantona 2021“:

Zlatni sponzor: Tvornica cementa Kakanj d.d. Kakanj

Srebreni sponzor: BH Telecom d.d. Sarajevo, Direkcija Zenica

Bronzani sponzori:   IGM d.o.o. Visoko, ArcelorMittal Zenica i RM – LH d.o.o. Zenica

Sponzori:
Općina Kakanj, Općina Maglaj, Općina Doboj –Jug, Općina Žepče, Danial S d.o.o. Tešanj, JP Šumsko privredno društvo ZDK,  JZU Zavod za bolesti ovisnosti ZDK, Alba d.o.o. Zenica, Regionalna deponija Mošćanica, A.E. Sigurnost d.o.o. Zenica i Cvjećara „Orhideja”

Organizaciju Manifestacije
„Sportista ZE-DO kantona 2021“ su pomogli:
Frizersko-kozmetički salon „Aysun“ Zenica i Cvjećara „Orhideja“.