Najboljim seniorkama i seniorima priznanja i nagrade uručile premijerka Amra Mehmedić i ministrica Draženka Subašić

Skijašica Elvedina Muzaferija, članica Skijaškog kluba “ZE-2010” i atletičar Mesud Pezer, član Atletskog kluba “Zenica”, najbolji su sportisti Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) za 2022. godinu. Svečana promocija najboljih sportašica i sportaša, sportskih kolektiva, sportskih trenera, radnika i onih koji su sportu Zeničko-dobojskog kantona dali zapažen doprinos održana je u četvrtak, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Plakete za životno djelo laureatima uručio Mato Zovko, načelnik Općine Žepče
Najbolji u sportu za lica s invaliditetima

Pored sportaša i sportašica, članova njihovih porodica i prijatelja, premijera i ministara u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, načelnika općina, predstavnika privrednog, društvenog i političkog života, predstavnika medija, i brojni građani su došli da izraze podršku i poštovanje najuspješnijima u svijetu sporta ZDK u 2022. godini. Organizator ovogodišnje, 66. po redu, Manifestacije „Sportista ZE-DO kantona 2022“ je NIPD „Naša riječ“, a generalni pokrovitelji Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Poštujući tradiciju Manifestacije, i ove godine smo imali specijalnog gosta, a to je bio Ismail Zulfić, leptir bez krila, osvajač brojnih medalja na regionalnim takmičenjima u plivanju. Plaketu za izvrsnost u sportu i motivaciju malenom Ismailu uručila je premijerka Mehmedić.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, odnosno Ured premijera i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport su, tokom svih ovih godina, značajan oslonac i partneri ove centralne kantonalne Manifestacije, na kojoj se biraju najbolji među najboljim sportistima i sportskim radnicima. Prije dodjele priznanja, prisutnima se obratila premijerka ZDK, Amra Mehmedić.
„Ponosna sam što sam u prilici da vam se obratim kao premijerka Zeničko-dobojskog kantona i predsjednica Organizacionog odbora ove sportske manifestacije na kojoj ćemo svi zajedno odati priznanje našim sportistima, ukazati na postignute uspjehe, ali i potvrditi opredjeljenje Vlade Zeničko-dobojskog kantona da podržava sport kako bismo i dalje bili kanton u koji stižu sportske medalje sa najvećih sportskih takmičenja“, kazala je premijerka Mehmedić. Ove godine su, istakla je, napravili značajan iskorak i u smislu izdvajanja za sport iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona, u iznosu od milion i 600 hiljada konvertibilnih maraka, što je najveći iznos do sada. „Sredstva će biti značajna podrška sportskim klubovima, savezima, udruženjima, školama sporta, kao i istaknutim sportistima pojedincima. Svaka izdvojena marka je ulaganje u afirmaciju sporta, sportske rezultate i naše zdravlje. Oni koji budu uporniji i posvećeniji od drugih, a što iziskuje samodisciplinu i mnoga odricanja, uz institucionalnu podršku će ostvariti zapažene rezultate, osvojiti medalje i biti naši sportski ambasadori unutar i van granica Bosne i Hercegovine. Koristim se ovom prilikom da čestitam svim pojedincima i kolektivima koji će dobiti priznanja i poželim da pored sportskih postižu i dobre akademske rezultate“, kazala je premijerka Mehmedić.

Najbolji seniori i seniorke

Prije uručenja nagrada i proglašenja najboljih seniora i seniorki, prisutnima se obratila Draženka Subašić, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, ističući da smo tu da odamo priznanje svima koji su na najbolji način promovisali naš Zeničko-dobojski kanton, ali i našu Bosnu i Hercegovinu širom svijeta.
„Samim tim, vi ste i naši najbolji ambasadori. Podrška ovoj manifestaciji prilika je i da se na ovaj način oda priznanje vama, ekipama, sportskim kolektivima, trenerima, sportskim radnicima i svima vama koji na najbolji način doprinosite popularizaciji sporta i sportskih vrijednosti, a naročito među našim mladima. Zadatak institucija je da svojom podrškom unapređuju popularizaciju sporta, te zajedno sa vama doprinesemo borbi protiv mnogih izazova današnjice, te sve izraženije fizičke neaktivnosti, posebno kod mladih. Tako da je naša zajednička misija, pored postizanja najboljih rezultata, poboljšanje zdravlja svih stanovnika našeg kantona“, kazala je ministrica Subašić, ističući da je cijeli Zeničko-dobojski kanton ponosan na sva njihova dostignuća i uspjehe.
„Od vas smo u prethodnom periodu naučili da upornost, trud, volja, zalaganje i marljivost daju rezultate, da je svaki igrač u timu bitan i da je od izuzetne važnosti povjerenje unutar tima da bi se postigli željeni rezultati. Naučili smo da je važno ne odustajati, da je značajan svaki dodatni korak, a da posebnu sreću donosi fer play, pa čak i kada ne pobjeđujemo. Danas smo tu sa vama da slavimo vaše uspjehe i da vam odamo priznanje i zahvalnost za sve momente u protekloj godini kada ste nas učinili ponosnima. Ponosni smo na vaša postignuća, ponosni smo što se naši“, poručila je ministrica Subašić, koja je najboljim seniorima i seniorkama uručila priznanja.
Pezer i Muzaferija su, prema ocjeni Žirija, bili najbolji među deset seniora i seniorki, a oni su: Amel Tuka (Atletski klub „Zenica“), Nadina Mehmedović (Taekwondo klub „Akademija“ Tešanj), Jasmina Merdić (Klub borilačkih sportova „Titanium“ Usora), Vedad Karić (Bicklistički klub „Rotacija-Spin“ Zenica), Mejrema Fejzić (Taekwondo klub „Nur“ Kakanj), Lejla Slipić (Akademski kajak klub „Duga“ Zavidovići), Edin Konjić (STK „Mladost“ Zenica) i Dejan Milesunić (Atletski klub „Zenica“).

Najbolji u sportu za lica s invaliditetima

Priznanje za najuspješnijeg sportskog radnika u 2022. godini, u kategoriji u sportu za lica s invaliditetima dobio je Senad Goralija, predsjednik Udruženja za sport osoba sa invaliditetom Visoko. Najuspješniji sportski kolektiv je Klub sjedeće odbojke „Bosna“ Zenica. Najuspješnija sportašica u sportu za lica sa invaliditetima, za 2022. godinu je Zumra Gušo, članica Sportsko-ribolovnog kluba „Bosna“ Maglaj, a najuspješniji sportaš u sportu za lica sa invaliditetima za 2022. godinu, na području Zeničko-dobojskog kantona, je Rasim Redžić, iz Streljačkog kluba osoba sa invaliditetom Zenica.

Sportske nade

Sportskim nadama priznanja uručio Mesud Pezer

Na Manifestaciji su uručena i priznanja za 13 sportskih nada, koje su budućnost bh. sporta i koji vrijedno treniraju kako bi postizali najbolje rezultate. Oni su: Uma Salkić (Taekwondo klub „Zenica“), Berina Zajimović (Karate klub „Internacional“, sekcija Doboj Jug), Samija Bećirović (ŽNK „Krivaja“ Zavidovići), Dželila Zahirović (Karate klub „Usora“), Leyla Sejmenović (Centar borilačkih sportova Tešanj), Hatidža Velić (Karate klub „Gana&Ruhla“Breza), Tin Jurešić (Taekwondo klub „Šaka-Kwon-Klopče“ Zenica), Harun Orlić (Karate klub „Gard“ Zenica), Nejra Muslija (Klub ritmičke gimnastike „Ritam“ Visoko), Dajra Duraković (Ski Klub „ZE-2010“ Zenica), Nikolina Slišković (Karate klub „Viktoria“ Žepče), Davud Alić (Atletski klub „Zenica) i Davud Mušija (Taekwondo klub „Rudar“ Kakanj).

Najbolji u juniorskoj kategoriji

Priznanja najboljim juniorima uručila Anisa Ohran, direktorica NIPD “Naša riječ”

Među tri najuspješnija kluba u juniorskoj konkurenciji za 2022. godinu na području ZDK su Fudbalski klub „Mladost“ Doboj-Kakanj i Klub borilačkih sportova „Borac“ Jelah, a najuspješniji klub u juniorskoj kategoriji, na području Zeničko-dobojskog kantona, u 2022. godini je Ski klub „ZE-2010“ Zenica. U kategoriji Najbolji ženski juniorski sportski klub priznanje je dodijeljeno Ženskom rukometnom klubu „Krivaja“ Zavidovići.
Treća među najboljim juniorkama je Amna Mušija (Odbojkaški klub „Kakanj“), drugo mjesto pripalo je Amini Hrvat (Taekwondo klub „Bosna“ Moštre-Visoko), a najbolja među juniorkama je Kanita Muminović (Klub borilačkih sportova „Titanium“ Usora).
Treći u konkurenciji najboljih juniora u 2022. godini je Belmin Čizmić (Streljački klub „Sretno“ Kakanj), drugi je Muhamed Čančar (Atletski klub „Zenica“), a najbolji među juniorima je Fahrudin Adilović (Taekwondo klub „Bosna“ Visoko).

Najbolji sportski radnici, treneri,…

U kategoriji Najbolji sportski radnik treće mjesto pripalo je Azizu Kevelju, drugo Edinu Kajeviću, dok je najbolji sportski radnik u 2022. godini Hajrudin Zekić.
Odlukom Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije Priznanje za doprinos u razvoju školskog sporta dodijeljeno je profesoru Vladanu Tešiću. U kategoriji Najbolji sportski treneri, treće mjesto osvojio je Husein Alibalić (Klub borilačkih sportova „Borac“ Jelah), drugi je Elvedin Dubravac (Klub borilačkih sportova „Titanium“ Usora), a najbolji sportski trener u protekloj godini je Mehmed Skender (Atletski klub „Zenica“).
Među tri najuspješnija kluba u muškoj seniorskoj konkurenciji za 2022. godinu na području ZDK su Stonoteniski klub „Mladost“ Zenica i Odbojkaški klub „Kakanj“, a najuspješniji klub u seniorskoj kategoriji, na području Zeničko-dobojskog kantona, u 2022. godini je Atletski klub „Zenica“. U kategoriji najboljih ženskih seniorskih klubova, treće mjesto pripalo je ŽRK „Krivaja“ Zavidovići, drugo Streljačkom klubu „Visoko“, a najbolje u ovoj kategoriji su KŽK „Čelik-BH Telecom“ Zenica. Najveći sportski događaj u 2022. godini na području ZDK je Internacionalni kickboxing kup „Balkan Open 2022“ Tešanj.

Specijalna priznanja

Prijateljima sporta priznanja uručio Sajto Ćehović, direktor Manifestacije

Ovogodišnji dobitnici Plakete za životno djelo u sportu su: Ejub Spahić, Zakir Hadžimehmedagić i Hamdija Kendić.
Odlukom Organizacionog odbora, po treći put put je dodijeljeno Priznanje za izvrsnost i motivaciju, koje je dobio Ismail Zulfić. Priznanje za revitalizaciju sporta dodijeljeno je Ženskom rukometnom klubu „Bosna“ Tešanj. Specijalno priznanje za razvoj sporta dodijeljeno je: profesoru Aleksi Stankoviću, Fuadu Čatiću i firmi DANIAL S d.o.o. Tešanj.
Plaketa Prijatelj sporta dodijeljena je: Vladi Zeničko-dobojskog kantona, Mirsadu Čizmi, Tvornici cementa Kakanj d.d. Kakanj i kompaniji IGM d.o.o. Visoko.
U programu je učestvovao i Omladinski hor Zenica, pod dirigenstkom palicom profesora maestra Milenka Karovića, koji se prisutnima predstavio sa tri izvedbe.

Sponzori Manifestacije „Sportista ZE-DO kantona 2022“:
Srebreni sponzori:
Tvornica cementa Kakanj d.d. Kakanj i ArcelorMittal Zenica
Bronzani sponzori:
IGM d.o.o. Visoko i RM – LH d.o.o. Zenica
Sponzori: Općina Kakanj, Općina Žepče, Općina Usora, Općina Maglaj, Općina Doboj Jug, Danial S d.o.o. Tešanj, JP “Šumsko-privredno društvo ZDK” d.o.o. Zavidovići, Arel d.o.o. Zenica, “Alba Zenica” d.o.o. Zenica, Regionalna deponija Mošćanica, Cemedic d.o.o. Zenica i A.E. Sigurnost d.o.o. Zenica.
Organizaciju Manifestacije „Sportista ZE-DO kantona 2022“ su pomogli:
Frizerski salon „Fancy“ Zenica i Cvjećara „Orhideja“.

GENERALNI POKROVITELJ MANIFESTACIJE VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA