Fantastična Elvedina Muzaferija (24) ostvarila je protekle nedjelje u Crans Montani pobjedu u spust utrci Europa kupa. Švicarsko skijalište, na kojem je prije godinu osvojila srebrnu, prvu historijsku medalju za Bosnu i Hercegovinu ikad, Muzaferija je u drugoj utrci dana završila s vremenom 1:08.12 i iza sebe ostavila Triciju Mangan (USA) te domaću Deliju Durrer. Na četvrtom mjestu završila je slavna Čehinja Ester Ledecki koja je za bh.skijašicom kasnila 33 stotinke.
Do pobjede naša najbolja skijašica stigla je sa startne pozicije 30 i upisala 100 bodova, dok je u prvoj spust utrci koja je, također, održana isti dan u Crans Montani osvojila visoko 7. mjesto s 36 bodova. Muzaferija je tako vozila prve dvije spust utrke FIS Europa kupa u ovoj sezoni, i sa 136 bodova izbila na 7. mjesto u ukupnom poretku Europa kupa. Svoj historijski uspjeh posvetila je svim ženama žrtvama porodičnog nasilja.
– Iako sam danas pobijedila na utrci Europa kupa, što je ujedno i najbolji rezultat za Bosnu i Hercegovinu ikad, odnosno prva pobjeda u nekom internacionalnom takmičenju, ne mogu biti tako sretna. Danas je dan žalosti i ovu pobjedu želim posvetiti svim djevojkama i ženama koje su žrtve porodičnog nasilja. Znajte da sam uz vas i da nikad nije kasno da reagujete -poručila je Muzaferija.
Sjajna skijašica, zatim se osvrnula na dvije navedene utrke, kojima itekako može biti zadovoljna.
– Dan je bio dosta dug. Imali smo dvije utrke. Prvu utrku sam završila na sedmom mjestu s dosta grešaka. Međutim, znala sam da imam drugu priliku i dala sam sve od sebe, iskoristila sam je iako nisam imala najbolji osjećaj dok sam skijala. Znala sam da moram napadati stazu i na kraju se to isplatilo. Zaista sam sretna da mogu, u sedmici kada je 40. godina Olimpijskih igara u Sarajevu, ostvariti historijski rezultat za Bosnu i Hercegovinu -kazala je Muzaferija dodajući da se raduje narednim utrkama u Crans Montani koje će voziti u okviru Svjetskog kupa.
Svjetski kup u brzim disciplinama za žene, nastavlja se 17. i 18. februara u istom mjestu.