Kevilj i Mujkić

Na BH olimpijadi fizičara održanoj 13. maja na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu među najboljima su i Elmir Kevilj iz Kaknja, te Tarik Mujkić iz Zavidovića koji će Bosnu i Hercegovinu predstavljati na 53. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja će se održati od 10. do 17. jula u Japanu.
Elmir Kevilj učenik je četvrtog razreda Gimnazije „Muhsin Rizvić“ Kakanj. Na BH olimpijadi osvojio je treće mjesto. Pored plasiranja na Međunarodnu olimpijadu iz fizike, Bosni i Hercegovinu predstavljat će i na 7. Evropskoj olimpijadi iz fizike koja će se održati od 16. do 20. juna u Njemačkoj. „Veliko je iskustvo posjetiti obje države, a pogotovo Japan. Sada je vrlo važna finansijska pomoć institucija koje su spremne pomoći, Općina Kakanj i resorno ministarstvo već nude pomoć, ali se nadam da će i druge firme prepoznati važnost našeg odlaska i pridružiti se sufinansiranju sredstava“, kaže Kevilj, te dodaje da su pripreme za Evropsku olimpijadu u toku. „Sa nama će raditi bivši BH olimpijci, sada već studenti, koji su se takmičili prije nas, a pripreme će se odvijati online i uživo na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, u zavisnosti od okolnosti“, kaže, između ostalog, Kevilj. Do sada je iz fizike postigao najveći uspjeh, a takmičio se i u polju informatike i matematike.
Učenik četvrtog razreda Gimnazije „Rizah Odžečkić“ iz Zavidovića Tarik Mujkić na BH olimpijadi osvojio je peto mjesto. Kako kaže, zbog osvojenog rezultata i plasiranja na Međunarodnu olimpijadu iz fizike izuzetno je sretan. „Na neki način ovo je kruna na moj dosadašnjji trud, rad i zalagnje. Potajno sam se nadao da bih se mogao naći među plasiranim takmičarima. Slobodno mogu reći da sam na putu ka ostvarenju jednog od mojih snova“, kaže Mujkić. Trenutno je u fazi formalnih priprema vezanih za olimpijadu ali i za takmičarski dio. „Što se tiče mojih očekivanja moram biti iskren i reći da ne znam šta mogu očekivati jer, ipak, sama riječ Međunarodna olimpijada govori koliki će to biti izazov za sve nas koji se tamo pojavimo“, ističe Mujkić.