U prepunoj sportskoj dvorani u Maglaju održane su festivalske večeri internacionalnog festivala „Studentsko ljeto“ koji ove godine slavi svoje 50. izdanje – večer interpretatora narodne muzike. Priča o „Studentskom ljetu“ traje od daleke 1964. godine. Od tada pa do danas, u ovaj grad u srcu Bosne, dolaze mladi ljudi da se takmiče u lijepoj pjesmi, ali i druže i sklapaju prijateljstva koja traju godinama. Mnogi maštaju da im upravo maglajska pozornica bude odskočna daska u estradnoj karijeri. Kako se procjenjuje, na „Studentskom ljetu“ nastupilo je oko 800 mladih, neafirmisanih pjevača narodne i zabavne muzike, a 100.000 posjetilaca pratilo je festivalske večeri u proteklim godinama.
„Ko li budi snove tvoje, sa Tvrđave ja te zovem …..“

Emina Bajtarević, foto: Facebook

Večeri festivala počele su efektnim nastupima članova festivalskog orkestra. Prve večeri solista je bio Amer Šehić, virtuoz na harmonici, a druge fantastični bh. pijanist Bartolomej Stanković. Benjamin Hasanić premijerno je izveo himnu festivala – njegov poklon Maglaju i „Studentskom ljetu“. Za pjesmu „Sub castro nostro“, Hasanić je napisao muziku na tekst Dmitrija Ivanoviča, dok aranžman potpisuje prof. Amir Muharemović. Festival je otvorio Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, koji nije krio svoju radost što se festivalska tradicija nastavlja nakon dvije godine pauze. „Ponosan sam što smo večeras ovdje svi zajedno, želim izraziti dobrodošlicu svi učesnicima, želim im da se lijepo osjećaju u našem malom gradu, da odavdje ponesu najljepše uspomene kao što su to nosili i ranijih učesnici“, kazao je načelnik Mahmutagić i pohvalio sve one koji su radili na organizaciji ovogodišnjeg festivala.
Nastupilo 36 izvođača
I ove godine u Maglaju su pjevali izvođači iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Austrije i Bosne i Hercegovine, njih ukupno 36. Kako su i sami učesnici naglasili, konkurencija je bila izuzetno jaka pa ni Stručnom ni Žiriju novinara nije bilo lako donijeti odluku o dobitnicima nagrada i priznanja. Prema odluci Stručnog žirija pobjednik prve festivalske večeri je Žarko Pribaković, drugo mjesto podijelili su Azur Mehmedović i Olja Babić, a treće Kristijan Demjanski i Dajana Vasiljković. Žiri novinara prvu nagradu dodijelio je Anđeli Stanković, drugu Zeničanki Amini Bajramović dok treću nagradu dijele Dario Čunko i Mila Pavlović.


Organizator festivala je Općina Maglaj, suorganizator je Dom kulture „Edhem Mulabdić“, a generalni pokrovitelj je kompanija „Natron-Hayat“. Medijski pokrovitelji su BHRT, RTV Maglaj i portal maglaj.net, radijski partner je RSG radio.


Publika je najviše glasova dala predstavnici grada-domaćina Benisi Hasić, druga je bila Tamara Kovačević a treći Kristijan Demjanski. Nagrada „Selver Pašić“ za najbolju interpretaciju sevdalinke otišla je u ruke Farisu Mahiniću.
Druge večeri, večeri zabavne muzike, publika je najviše glasova dala Aleksandru Simiću, drugo mjesto podijelili su Ivan Simić i Omar Džaferoski a treći je bio Ivan Iliev. Žiri novinara svoju prvu nagradu dao je Juri Brkljača, drugo mjesto su podijelili Stjepan Lach i Lina Cigler, a treća je bila Šejla Hujdur. Stručni žiri za pobjednicu festivala u konkurenciji zabavne muzike proglasio Eminu Bajtarević, drugo mjesto podijelili su Aleksandar Simić i Omar Džareoski, a treće Elmedina Laličić i Anđela Koruga. Ove godine po prvi put dodjeljena je nagrada „Dinko Čizmić“ – za najemotiviju izvedbu. Nagrada, kojom se čuva sjećanje na čovjeka koji je godinama bio neraskidivi dio festivala, pripala je Lauri Kovačević.
Stručni i Žiri novinara 50. festivala
Na čelu Stručnog žirija je bio kompozitor, dirigent, aranžer i producent iz Novog Sada Jovan Adamov, Enisa Hajdarević-Šojko, profesorica muzike i muzička urednica BH Radija 1, te profesor Ahmo Muhamerović, akademski muzičar. Predsjednik Žirija novinara bio je Hajdar Arifagić, doajen „Studentskog ljeta“, a u žiriji su bili i Nejra Bradarić, novinarka portala maglaj.net i novina „Naša riječ“, Branka Bukovac novinarka iz Novog Mesta te Dragan Pejčić, producent, novinar i urednik Radio Prokuplja.