Zeničanka Emina Selimović postala je članica Društva pisaca Bosne i Hercegovine. Radosna je to vijest za ovu pjesnikinju, ali i za sve građane Zenice, s obzirom na to da je tek druga žena iz Zenice koja je od sredine prošlog stoljeća do danas postala članicom ove kulturne institucije. Osim Selimović, ranije je članica Društva pisaca Bosne i Hercegovine postala i Sejida Čehajić.
„Članstvo u Društvu pisaca Bosne i Hercegovine predstavlja zvaničnu potvrdu i valorizaciju mog rada. Dodatnu vrijednost svakako daje i činjenica da je to članstvo došlo u desetoj godini mog stvaralačkog rada, godini kada sam postala i članica PEN centra“, kaže Selimović.
Pisanjem i objavljivanjem poezije se počela baviti u 2013. godini. Od tada do danas je za tu poeziju dobila brojne nagrade u BiH i regionu. „Učestvovala sam na festivalima poezije, naučnim skupovima, književnim promocijama, itd. I kada iz ove perspektive pogledam da sam postala članica Društva koje egzistira od 1945., čiji članovi su svi priznati i kanonizirani pisci u BiH, onda ne mogu da ne budem neizmjerno sretna. Posebno sam ponosna na činjenicu da sam tek druga žena iz Zenice koja je od sredine prošlog stoljeća do danas postala članicom ove kulturne institucije. Jedan od uvjeta za članstvo je i preporuka nekog od starijih članova Društva pisaca BiH. Ja sam zato neizmjerno zahvalna mom prijatelju književniku Adnadinu Jašareviću, inače direktoru Muzeja grada Zenica na njegovoj podršci i preporukama“, kaže Selimović. Među prvima koji je prepoznao njen talenat je Sajto Ćehović, pokretač „Konkursa za novinsku priču“ i dugogodišnji direktor NIPD „Naša riječ“. On je iz vlastitih sredstava Emini dao nagradu za „najemotivniju priču“ na Konkursu za 2016. godinu, za priču „Vratnice“