Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je stabilna uprkos velikom broju oboljelih ljudi, ocijenio je Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa Ministarstva zdravstva ZDK.
“Mislim da smo posljednjih dana dostigli ‘plafon’ i ono što nas raduje je da imamo jednu zaravljenu krivulju sa umjerenim povećavanjem broja oboljelih koji paralelno prati i veliki broj ljudi koji su ozdravili, tako da možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom”, rekao je Jupić.
Zdravstveni kadar
Ističe da su bolnički kapaciteti i resursi u ZDK dovoljni i za težu epidemiološku situaciju, ali se nada da do toga neće doći i da polako ulazimo u mirniju fazu.
“I dalje je najveći problem deficitaran i prilično izmoren zdravstveni kadar. To je problem koji se može riješiti jedino pojačanim angažmanom ljekara koji su ovom periodu radili sa ‘200 posto kapaciteta’ i koristim priliku da im se zahvalim”, kazao je Jupić.
Nabavka testova
Drugi evidentan problem je nedostatak testova za PCR laboratorije u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, a ministar Jupić je najavio da bi taj problem ubrzo trebao biti prevaziđen.
“Vlada ZDK je obezbijedila sredstva za nabavku određene količine testova. Također, Svjetska zdravstvena organizacija je prepoznala naš rad i mislim da bi u narednih desetak dana trebali dobiti još 6.000 testova, što bi imalo neprocjenjiv značaj i na duži period riješilo pitanje testiranja u našem kantonu”, rekao je Jupić.
Proširenje izolatorija
Vlada je u petak donijela odluku kojom će se omogućiti izuzimanje, odnosno ponovna mobilizacija dijela prostora JU Kantonalni zavod za medicinu rada i sportsku medicinu, u kojem je na početku pandemije bio smješten dio izolatorija za smještaj oboljelih od koronavirusa.
“U slučaju potrebe ponovo možemo zauzeti taj dio prostora za smještaj lakših pacijenata. Nadam da do toga neće doći, ali mi moramo biti spremni za svaku opciju da ovaj dosadašnji rezultat u borbi protiv pandemije ne pokvarimo”, zaključio je Jupić.