Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu još uvijek nepovoljna, ali da se u zadnje vrijeme stabilizira.
Opada broj pozitivnih
“U zadnjih sedam dana imamo 46 novootkrivenih slučajeva. Ranije smo sedmično imali i do 300 novih slučajeva, što ukazuje da broj pozitivnih polako opada”, rekao je dr. Jupić u petak nakon sjednice Kriznog štaba ZDK-a. Naveo je da je u ovom kantonu do sada potvrđeno ukupno 6.682 slučajeva zaraze korona virusom.
Krizni štab izvršio je raspodjelu donacije Evropske unije u zaštitnim odijelima i maskama, kao i donaciju Savezne Republike Njemačke od 1.007 puls oksimetara te pet aparata ventilatora za neinvazivnu ventilaciju. Četiri ventilatora će biti dodijeljena Kantonalnoj bolnici Zenica, a jedan Općoj bolnici Tešanj.
Tretiranje covid pozitivnih pacijenata
“Donacija iz SR Njemačke je vrlo značajna, jer su puls oksimetri vrlo korisni za tretiranje i praćenje covid pozitivnih pacijenata koji su na kućnom liječenju i to će biti velika pomoć kako našim pacijentima tako i zdravstvenom sektoru”, rekao je Jupić.