„Ne smije nas zavarati činjenica da je trenutna epidemiološka situacija u ZDK prilično stabilna. Nema opuštanja, jer iz okruženja vidimo šta se sve dešava kada dođe do nepoštivanja naredbi i preporuka koje su još uvijek aktuelne i na snazi“, kazao je u utorak ministar dr. Adnan Jupić, na press-konferenciji Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa Ministarstva zdravstva ZDK.
Smještajnih kapaciteta u KBZ, kako kaže dr. Jupić, ima dovoljno, te je, još jednom, istaknuta odluka i strategija Kriznog štaba zbog koje se i izdvajao u odnosu na sve druge kantone, a to je obaveza bolničkog liječenja u ZDK. „Upravo ono ponašanje koje smo vidjeli kod naša tri prvootkrivena pacijenta, pravilno detektovanje i pravovremena izolacija su jedini način borbe protiv ove zarazne bolesti. Dakle, hospitalni tretman, uz veliki rad i savjesno ponašanje svih nas, je kumovalo ovom svjetskom rezultatu, a to je činjenica da mi još uvijek, hvala Bogu, imamo samo jednu osobu čija se smrt može povezati sa komplikacijama uzrokovanim koronavirusom“, kazao je dr. Jupić, dodajući da od svih građana traže da se odgovorno ponašaju i izvršavaju svoje zadatke.
Načelnik Odjela za infektivne bolesti, dr. Ednan Drljević je istakao da je ZDK kanton koji se može pohvaliti sa najmanjim brojem novozaraženih u odnosu na broj stanovnika u FBiH, ističući da su kaznene mjere dobrim dijelom doprinijele tome. Kako je kazao, virus nije oslabio, nego je organizam ojačao. „Virus je isti što je bio. Nigdje nije dokazana mutacija. Razgovarao sam i sa najvećim autoritetima u ovom dijelu Evrope. Da bi virus ušao u krv, on mora da uđe kroz neke pukotine, oštećenu sluznicu i slično. Zimi uvijek imamo neku prehladu, infekciju, tako da je virusu olakšan ulazak. Sada toga, praktično, nema“, objašnjava dr. Drljević. Najbolja zaštita, napomenuo je dr. Drljević, je nošenje maske, te je pozvao građane da poštuju higijensko-epidemiološke mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze.
Podsjećanja radi, prvi slučaj infekcije koronavirusom u Federaciji BiH potvrđen je upravo u Zenici. Bila je to Olivera Zilić iz Zenice, koja se, tada, vratila iz posjete rodbini u Italiji (Lombardija). Imala je blaže simptome bolesti i epidemiološke indikacije, što je bio razlog da se uzmu brisevi za laboratorijsko testiranje, a nakon čega joj je i potvrđen koronavirus. Predstavnici Crvenog križa ZDK uručili su u utorak članovima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK zahvalnice za blagovremeno i sistemsko reagovanje u borbi protiv pandemije koronavirusa. Zahvalnice su dobili i Olivera Zilić, te njena kćerka i zert koji su i bili prvi slučajevi infekcije koronavirusom u FBiH. „Mi se i dalje pridražavamo svih preporučenih mjera. Nadam se da će ovo vrlo brzo proći. Ljudi ne trebaju da se sikiraju i da se beoje, nego samo da poštuju mjere koje su određene“, kaže Dajana Zilić.