zdk.ba

Evropska unija donirala je Kantonalnoj bolnici Zenica dva respiratora vrijednosti 88.000 KM koji će se tokom pandemije koristiti za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa. Nabavka je izvršena u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, kojeg provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda UNDP. EU je isporuku zaštitne opreme medicinskim ustanovama širom BiH počela krajem marta 2020. godine.
“Zeničko-dobojski kanton do sada je dobio opremu vrijednu oko 365.000 KM. EU će nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini. Izdvojili smo ukupno sedam miliona eura, od čega je veći dio isporučen, a ostatak opreme će biti isporučen narednih sedmica i mjeseci”, rekao je Nicolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije EU.
Saradnja s UNDP-om
Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na početku pandemije potpisala s UNDP-om sporazum o nabavci opreme za potrebe zdravstvenog sektora u ovom kantonu. U sporazum je unijela 920.000 KM, a zauzvrat dobila opremu u vrijednosti 1,65 miliona KM.
“Donacija respiratora, a ranije mobilnih rendgen aparata za bolnice u Zenici i Tešnju, značajan je benefit ovog sporazuma. Koristim priliku da se zahvalim UNDP-u na saradnji i za donacije koje su osigurane, jer je u trenutku kada smo potpisali sporazum bilo jako teško doći do zaštitne i medicinske opreme. Na ovaj način smo osigurali značajne količine opreme za naš zdravstveni sektor”, rekao je premijer ZDK Mirza Ganić.
Jačanje kapaciteta
Donirani respiratori koristit će se u novoopremljenoj intenzivnoj njezi za oboljele od koronavirusa u Kantonalnoj bolnici Zenica.
“Sa izgradnjom nove intenzivne njege, poboljšali smo kapacitete KBZ-u borbi protiv koronavirusa. Zahvaljujemo se Delegaciji EU koja nas je uvrstila među zdravstvene ustanove koje treba pomoći”, rekao je direktor KBZ-a Rasim Skomorac. Kantonalna bolnica ranije je potpisala ugovore o nabavci još sedam respiratora, ali će dobavljač tokom ove sedmice isporučiti samo dva, jer opreme nema na tržištu, dok će za preostalih pet respiratora biti raspisan novi tender.
Sporazum za primjer
Ministar zdravstva, dr. Adnan Jupić kazao je da sporazum između Vlade ZDK i UNDP-a treba biti primjer ostalim sredinama kako se transparentno i racionalno troše sredstva kojima raspolaže država, ističući da je donacija stigla “u prave ruke”.
“Ovo će omogućiti zdravstvenom sektoru ZDK da nastavi pružati kvalitetnu zdravstvenu uslugu. Rezultati pokazuju da smo u borbi protiv pandemije bili uspješni, jer smo od više od 450 zaraženih preko 95 pacijenata smjestili u bolničke ustanove, a imali smo samo jedan smrtni slučaj”, rekao je dr. Jupić.