Projekat pod nazivom “Analiza infrastrukturnih potreba obrazovnih institucija u Bosni i Hercegovini”, koji finansira Evropska unija, započeo je u januaru 2021. godine, a cilj je poboljšati pristup kvalitetnom obrazovanju i obuci u Bosni i Hercegovini, kroz poboljšanje infrastrukture.
Bolja infrastruktura
Sve aktivnosti projekta bi trebale dovesti do poboljšanja infrastrukture u odabranim srednjim stručnim školama i javnim predškolskim ustanovama. Projektom su planirana sredstva od 4 miliona eura, od čega 2 miliona eura za 20 srednjih stručnih škola i 2 miliona eura za 20 javnih predškolskih ustanova. Radna grupa Projekta broji 13 članova nadležnih ministarstava u Bosni i Hercegovini, te predstavnike Ekspertnog tima i delegacije EU.
Stručne škole i obdaništa
Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a Spahija Kozlić rekao je da je na osnovu valorizacije i procjene infrastrukturnih potreba odgojno-obrazovnih ustanova Ekspertni tim odabrao 20 srednjih stručnih škola i 20 javnih predškolskih ustanova sa područja BiH, od čega su tri u ZDK-u.
“Na području Zeničko-dobojskog kantona odabrane su JU Mješovita srednja industrijska škola Zenica, JU Srednja mješovita škola ‘Mladost’ Zenica i JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko. Sve aktivnosti planirane projektom će se završiti do 15. januara 2023. godine, a ugovor o izvođenju radova bi trebao biti zaključen u septembru mjesecu 2023. godine”, precizirao je Kozlić.
Značajna sredstva
Prema njegovim riječima, planirano je da odabrane srednje stručne škole i predškolske ustanove dobiju ravnomjeran iznos sredstava, oko 100.000,00 eura po objektu.