Ljubiteljima rukometa u Zavidovićima i širom ZDK, 2023. godina ostat će upamćena kao posebno značajna za ŽRK Krivaja, jer su ostvarili historijsku pobjedu u okviru 2. kola EHF European Cupa. Voljom žrijeba je odlučeno da igraju s ekipom Azeryol HC iz Azerbejdžana. Obostranim dogovorom odlučeno je da se obje utakmice odigraju u Zavidovićima, gdje je već unaprijed vladala velika uzbuđenost među navijačima.
Zalaganje, hrabrost i odlučnost
– Prva utakmica odigrana je pred prepunim tribinama dvorane u Zavidovićima. Atmosfera je bila električna, a publika je davala sve od sebe da podrži svoje „lavice“. Utakmica je protekla u znaku napetosti i žestokih borbi na terenu. Na kraju smo uspjeli pobijediti s dva gola razlike, rezultat je glasio 31:29. Taj rezultat dao je dodatnu motivaciju objema ekipama za drugi meč. Kao da prva utakmica nije bila dovoljno napeta, druga utakmica pružala je još više uzbuđenja. I ovaj put dvorana je bila puna navijača koji su energično bodrili svoje „lavice“. Igračice su pokazale izuzetno zalaganje, hrabrost i odlučnost. Utakmica je ponovno bila izuzetno izjednačena. Pogotkom u posljednjim trenutcima došli smo do nove pobjede, rezultat je glasio 26:25 -kažu iz ŽRK i dodaju da je ovom historijskom pobjedom ostvaren plasman u 3. kolo EHF European Cupa kao jedina ženska ekipa iz Bosne i Hercegovine. Voljom žrijeba izvukli su ekipu Cabooter Venlo HC iz Nizozemske koja je u dvije utakmice bila bolja od Krivaje.
– Prošla sezona u Premijer ligi bila je izuzetno uspješna za nas, što nas je dovelo do 6. nastupa u evropskim takmičenjima. Nakon što smo se plasirali u EHF European Cup, ostvarili smo historijski rezultat koji će ostati upamćen u rukometnim krugovima. Naša ekipa je pokazala nevjerojatnu hrabrost, odlučnost i vještinu, igrajući protiv ekipa s dugogodišnjim iskustvom i renomeom. Ostvariti ovakav rezultat u tako mladoj ekipi je zaista posebno dostignuće. Ova situacija nam daje ogroman ponos jer smo uspjeli izgraditi snažan tim temeljen na lokalnim talentima. Nastavit ćemo raditi na razvoju mladih igračica i pružiti im svu potrebnu podršku kako bismo nastavili postizati velike uspjehe u godinama koje dolaze -kažu iz ovog sportskog kolektiva a potom otkrivaju planove za ovu godinu.
Planovi za ovu godinu
– Za 2024. godinu, naš fokus će biti na nastavku odličnog rada kako s omladinskim selekcijama, tako i sa seniorskom ekipom. Nastavit ćemo sa predanim radom kako bismo izgradili jaku bazu mladih talentiranih igračica i dalje unaprijedili našu seniorsku ekipu. Naš cilj je stvoriti optimalno okruženje za razvoj mladih igračica, pružajući im sve potrebne resurse, stručnost i podršku koja je neophodna za njihov uspješan napredak. Zajedno s našim trenerima, radit ćemo na tehničkim, taktičkim i fizičkim aspektima igre kako bismo osigurali da naše mlade igračice dosegnu svoj puni potencijal. Uz to, nastavit ćemo s predanim radom sa seniorskom ekipom. Radit ćemo na daljnjem jačanju timskog duha, razvijanju takmičarskog uma i poboljšanju vještina svake pojedinačne igračice. Naš cilj je biti konkurentni na evropskoj sceni, boriti se za vrhunske rezultate i donijeti još više radosti našim navijačima. Uz predan rad svih članova naše ekipe, vjerujemo da ćemo ostvariti daljnji napredak. Nastavit ćemo okupljati najbolje talente, osnaživati ih i pružati im prilike za rast i uspjeh -istakli su na kraju iz ovog uspješnog sportskog kolektiva.