Federalni premijer Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, sa saradnicima, održali su u Zavidovićima radni sastanak sa premijerom Zeničko-dobojskog kantona Mirzom Ganićem, načelnikom Općine Zavidovići Hašimom Mujanovićem i predstavnicima radnika “Krivaje Mobel u stečaju”.
Program zbrinjavanja
Ovo je samo jedan u nizu sastanaka na kojim se traži rješenje statusa radnika ovog preduzeća. Na sastanku je, između ostalog, dogovoreno da se sredstvima Federacije BiH izmire preostale obaveze za 29 radnika koji ispunjavaju zakonske uslove za odlazak u penziju.
– Iz Budžeta FBiH ćemo uvezati staž i onim radnicima kojim je ostalo tri godine do penzije i koji se onda mogu prijaviti na biroe i tako dobivati određenu naknadu. Problem „Krivaje“ smo naslijedili i od 2015. godine radimo na njegovom rješavanju – kazao je premijer Novalić.
Na sastanku je dogovoreno da će za ostale radnike biti napravljen program zbrinjavanja, najvjerovatnije u smislu jednokratnih pomoći i otpremnina. Detaljan plan rješavanja ovog dijela problema bit će dogovaran na narednim sastancima od kojih je prvi zakazan za danas (utorak, 29. septembra) u Sarajevu.
Uvezivanje staža
Premijer Novalić je podsjetio da je od ukupno 44 miliona KM, koliko je Federacija izdvojila za uvezivanje staža, za penzionisanje radnika Krivaje utrošeno 6,2 miliona KM. Naime, od oko 800 radnika Vlada FBiH je u proteklom periodu platila neizmirene obaveze za njih više od 400.
Federalni premijer je najavio da će Federacija BiH, zajedno sa ZDK i Općinom Zavidovići radnicima pomoći i oko troškova sudskog postupka koji se vodi oko njihovog preduzeća. On je napomenuo i da je „Krivaja Mobel“ samo jedno od 22 preuzeća koje je ova vlada naslijedila, te da je problem riješen za 21 preuzeće i da je kao neriješena u potpunosti ostala samo Krivaja.
Podrška Kantona
Premijer Ganić rekao je da je Vlada ZDK u proteklom periodu bila u punom kapacitetu uključena u rješavanje statusa radnika “Krivaje”, iako joj to nije zakonska obaveza, a i ovaj put se uključila u rješavanje socijalnih pitanja cijeneći korektan odnos s Vladom Federacije BiH. Istakao je da su sredstva planirana u Budžetu ZDK za ove namjene u 2020. godini najvećim dijelom već utrošena, ali da će se prilikom planiranja budžeta za narednu godinu voditi računa o potrebi da se pomogne penzionisanje radnika „Krivaje“ i drugih preduzeća u ovom kantonu.
– Mi smo pomogli prije par mjeseci da se penzioniše određen broj radnika “Krivaje” u saradnji s Vladom Federacije BiH i to zapravo potvrđuje tu sinergiju, jer je Vlada FBiH opredijelila veći dio finansijskih sredstava, a mi kao dobri domaćini i ljudi koji žele da daju podršku radnicima koji trebaju u penziju smo “oplemenili” ta finansijska sredstva i završili penzionisanje onog broja radnika koji je tada bio aktuelan – rekao je Ganić.
Radnici nastavljaju borbu
Općinski načelnik Hašim Mujanović istakao je zadovoljstvo što su na sastanku dogovorena konkretna rješenja, izrazivši nadu da dolaze bolji dani za radnike Krivaje.
Radnici su također izrazili zadovoljstvo, ali su poručili da će nastaviti borbu dok svi radnici propalog giganta ne budu zbrinuti.
– Očekujem da na sastanku u Vladi FBiH razgovaramo o konkretnim rješenjima – rekao je predstavnik radnika Ramiz Mujić.
Odgovarajući na pitanje vezano za status imovine Krivaje, koja je predmet sudskog spora između Federacije BiH i ortačke grupe, Mujić je rekao da ne želi ulaziti u detalje predmeta, ali da je imovina “uzeta, a nije plaćena” te da javnost procijeni je li “pokradena ili ne”.