Federalni ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Kemal Hrnjić održao je jučer (ponedjeljak, 17. juni) službenu posjetu Zeničko-dobojskom kantonu. U sali za sastanke Ureda premijera Zeničko-dobojskog kantona razgovarao je s premijerkom Amrom Mehmedić i ministrom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vinkom Marićem.
– Razgovarali smo o mnogim temama. Premijerka je postavila određene teze, koje su problematične – ne samo za ZDK nego za Federaciju Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju Zakon o šumama FBiH. Svi smo se složili da je jako neophodan, da su šume u FBiH, kao jedan od najbitnijih resursa naše zemlje, ugrožene nepostojanjem zakona od 2009. godine i ova će vlada imati jako veliku odgovornost da donese taj zakon u parlamentarnu procedure i da izlobira kod svih parlamentarnih zastupnika, u oba doma federalnog parlamenta. Da se taj zakon i usvoji; da se počne primjenjivati na terenu, jer bi bio od suštinske važnosti za očuvanje šuma FBiH i njihovih funkcija – kazao je nakon ovog sastanka u izjavi za medije ministar Hrnjić te dodao da mnogo problema na terenu, među kojima su i česte poplave, dolazi upravo zbog nerezonskog upravljanja šumama u FBiH.
– Ono što je najbitnije, što smo zaključili, da ćemo biti organizovani tako da sinhronizujemo poticajne mjere u poljoprivrednoj proizvodnji. Ono što ide s nivoa FBiH, s nivoa kantona, složili smo se da to mora biti dosta više usaglašeno nego što je to bilo ranijih godina. Dakle, ono što potiče Federacija BiH, ne bi trebao poticati kanton i obratno. Razgovarali smo o tome i premijerka je dala punu podršku takvom razmišljanju i bit će mi drago da u narednom periodu surađujemo na način kako smo se danas dogovorili, na ovom sastanku -kazao je ministar Hrnjić.
– Cilj posjete je da upoznamo naše poljoprivredne proizvođače s mjerama koje poduzimaju federalna i kantonalna vlada te podsticajima koje ćemo dati tim poljoprivrednim proizvođačima. U poljoprivredi ima dosta prostora za unaprjeđenje, u svim granama, ali, na kraju-krajeva, moramo reći istinu koju je meni jedan poljoprivredni proizvođač rekao da su najveći poticaji u Evropi kod nas, u Federaciji Bosne i Hercegovine -kazao je Marić i naglasio da ima dosta prostora za unapređenje politike podsticaja te da je Vlada ZDK-a samo za podsticaje proizvodnji maline, u čemu je ovaj kanton lider u FBiH, povećala sredstva sa prošlogodišnjih 320.000 na 600.000 KM u 2023. godini.
Nakon izjava za medije, federalni ministar Hrnjić je sa svojim saradnicima i kantonalnim ministrom Marićem održao sastanak s predstavnicima udruženja poljoprivrednika, poljoprivrednim proizvođačima i predstavnicima veterinarskih stanica. U Tešnju su obišli Mesnu industriju Madi, potom farmu muznih krava „Pranjaš“ u Žepču, kao i Farmu svinja na poljoprivrednom gazdinstvu Đureinović a održana je i posjeta udruženjima malinara i pčelara u Željeznom Polju.

PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA