U organizaciji Udruženja „Biseri sevdaha“ iz Zenice proteklog petka je, u Starom pozorištu Zenica, održan Festival sevdaha „Vranduk – Zenica 2023“, koji je okupio veliki broj zaljubljenika u pjesmu sevdalinku.
Tradicija održavanja Festivala
Iako je i ove godine Festival održan u Zenici, u Udruženju se nadaju da će se, već naredne godine, Festival održati na starom mjestu, na tvrđavi Vranduk.

Ismić

„Ovu priču smo započeli 2007. godine, na tvrđavi Vranduk. Ta ideja da se Festival održava u Vranduku je jako dobra, jer je Vranduk neobičan, Tvrđava je, sama po sebi, lijepa, a još je ljepše kad se u takvom ambijentu izvodi pjesma sevdalinka.. Na Vranduk se voli doći i trebamo se vratiti na Vranduk. Imali smo nekih turbulencija, kao što je pandemija koronavirusa, pa zatim neki tehnički problemi, tako da tri godine festival nismo organizovali na Vranduku. Naredne godine, sigurno, hoćemo.To je najljepše mjesto na dunjaluku za izvođenje pjesme sevdalinke. Mnogo je mladih izvođača koji vole ovu vrstu pjesme, što nas raduje, i svoje prve korake su napravili na Vranduku. I dalje ćemo baštiniti i čuvati pjesmu sevdalinku, jer je sevdalinka, ipak, naše blago, naslijeđe, kulturna baština. Mislim da je, u vremenu poslije rata, Festival sevdaha, a po ocjeni muzičkih stručnjaka i reakciji medija, rangiran među najznačajnijim festivalima u BiH ovog žanra. Čuvati tradiciju održavanja ovog festivala 17 godina nije malo, i pored brojnih teškoća, kako finansijskih, tako i brojnih drugih“, kaže Avdo Ismić, predsjednik Udruženja „Biseri sevdaha“.
Do sada je, ističe Ismić, kroz ovaj festival, prošlo oko 150 mladih izvođača sevdalinke. Mnogi od njih danas su već poznata imena na muzičkoj sceni.
„Mnogi od njih su već postali afirmisani pjevači i zvijezde, a kada je u pitanju izvođenje pjesme sevdalinke. Na poznatim muzičkim takmičenjima, ostvarivali su izuzetne rezultate, 15 izvođača sa Vranduka je nastupilo u regionalnom show-u Zvezde Granda, sedam od njih je bilo u finalu, a dvojica su pobjedila, Ibro Bublin i Nermin Handžić, tako da je to jedan veliki uspjeh za grad Zenicu, ali i za Bosnu i Hercegovinu “, kaže Ismić.
Revijalni karakter
I ove godine, Festival je bio revijalnog, a ne takmičarskog karaktera. Prisutni su uživali u prelijepim interpretacijama onih mlađih, ali i u izvedbama doajena bh. sevdaha i sevdalinke.

Avdić

„Da sam ptica i da imam krila, ja bih cijelu Bosnu preletila, letila bih, nikad ne bih stala, dok se Bosne ne bih nagledala“, dio je sevdalinke koju je pjevala mlada Sena Habibija. Osim nje, raskoš svoga glasa, ali i ljubav i umijeće izvedbe pjesme sevdalinke pokazali su mladi izvođači Harun Varupa i Amina Bajramović, a prisutni su mogli uživati i u izvedbama poznatih interpretatora sevdalinke, među kojima su bili: Hajrudin Heli Halač, Hasiba Agić i Ferid Avdić.
„Veoma mi je drago što sam večeras ovdje i što je mnogo onih koji su došli slušati naše izvedbe. Sa ovog prostora ima dosta pjevača koji su postali poznati. Zenica je grad pjesme“, kazao je Avdić.
Za Hasibu Agić se može reći da je svoj život posvetila upravo izvođenju pjesme sevdalinke, a posjetioci su posebno uživali u njenim interpretacijama sevdalinki „Moj zumbule“ i „Harmoniko moja“.

Agić

„Uvijek ću podržati i podržavam svaki festival, a kada je u pitanju sevdalinka. Hvala svim ljudima koji imaju želju, prije svega, da organizuju ovakav festival. Sa sevdalinkom se rađamo, ona je u našim venama i, kada prođu neke godine, ona se nekako, opet, pojavi. Drago mi je i da omladina baštini ovu vrstu pjesme, a mnogo je, zaista, i mladih izvođača koji pjevaju i vole sevdalinku. To je jedino čime možemo da se pohvalimo da je naše. Sve smo od nekog, negdje, naslijedili, mnogi su dolazili i prolazili kroz našu zemlju, donosili svoju kulturu i običaje i mi smo to prihvatali kao naše, stoljećima, međutim, jedino što je naše i čime se možemo pohvaliti jeste sevdalinka. Zašto onda da je odbacimo? Upravo suprotno. Trebamo je vratiti na velika životna vrata, i da nam je uvijek na prvom mjestu“, kazala je Agić.

Generalni pokrovitelji ovogodišnjeg Festivala su Vlada Zeničko-dobojskog kantona – Ured premijera i Grad Zenica, pokrovitelj Festivala je Federalno ministarstvo kulture i sporta, a podršku organizaciji Festivala su dali i sponzori: Almy d.o.o. Zenica i Almy Transport d.o.o. Zenica, kao i medijski pokrovitelji: Naša riječ, Radio-televizija Zenica i portal Zenicablog.
Ismić je uručio zahvalnice pojedincima koji su pružili podršku organizaciji ovogodišnjeg Festivala i onima koji su doprinijeli promociji grada Zenica.

Pjesma duše…
Mnogi su mišljenja da je sevdalinka pjesma duše, njenih ljubavnih jada, najtananijih treptaja. Ljubitelji sevdaha i sevdalinke su, ove noći, uživali u izvođenju brojnih sevdalinki, među kojima su: „Bila mi je jedna topla zima“, “Aj mene majku jednu ima”, „Snijeg pade, na behar, na voće“, „Srdo moja, ne srdi se na me“,…
Poznati bh. novinar i voditelj Enver Šadinlija i ove godine je bio u ulozi voditelja, a sve izvođače pratio je izvrsni orkestar Rima bend.