Protekle sedmice završeno je peto izdanje Festivala “Ljetne večeri Studio Teatra”, koji se održava od 2017. godine na otvorenoj ljetnoj sceni, pod vedrim nebom, po čemu je specifičan i jedinstven festival u Bosni i Hercegovini. I ove godine, Festival je pružio pregršt zanimljivih sadržaja ljubiteljima kulture u Zenici. – Sve o čemu smo maštali prije pet godina sad je postalo stvarnost i izuzetak koji potvrđuje pravilo da se snovi žive, a ne samo sanjaju. Ono na šta sam posebno ponosan je naš kreativni volonterski tim u kojem je do sad bilo uključeno preko stotinu mladih ljudi i koji svake godine postaje bogatiji za one koji osjećaju i žive teatar. Jer mi, kao što već svi znate, baš volimo teatar -rekao je Nusmir Muharemović, direktor Festivala.
Na ljetnoj sceni Doma armije – Preporoda prvi su nastupili članovi zeničkog benda Balkaneros Banditos koji su s brojnom publikom proslavili svoj 10. rođendan. Uslijedila je izvedba Cabaret predstave „Međuigre 0-24“ kojom je Zijah Sokolović, jedan od najzanimljivijih autora neviđene teatarske energije, izmamio brojne osmjehe i dugotrajni aplauz. Ništa manje nisu bili uspješni niti članovi Pozorišta Slavija iz Beograda koji su izveli svoju hit komediju „Krevet za šestoro“. Zbog kiše predstava „Mladi u doba korone“ je otkazana dok je „Državni lopov“ odigran u BNP-u.
Iz Studio Teatra su kazali da su sretni što su i ove godine uspjeli organizovati festival koji svaki put okupi više hiljada posjetilaca, a pozvali su i sve nadležne institucije da podrže ovakve projekte koji imaju samo jedan cilj – da kultura bude dio svakodnevnice.