Nakon što su prošle sedmice sa gradonačelnicima, načelnicima i predstavnicima gradova i općina Visoko, Zenica, Breza, Vareš i Olovo potpisani ugovori o prenosu sredstava za realizaciju kapitalnih projekata iz oblasti cestovne infrastrukture, u Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK istovjetni ugovori potpisani su i sa predstavnicima Zavidovića, Kaknja, Tešnja, Žepča, Maglaja, Usore i Doboj Juga, saopćila je Press služba.
Kapitalni projekti
Vlada Zeničko – dobojskog kantona je 14.06.2024. godine na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK donijela Odluku o odobravanju sredstava za realizaciju kapitalnih projekata drugim nivoima vlasti iz oblasti cestovne infrastrukture u ukupnom iznosu 2.869.314,13 KM.
“Radi se o vrlo važnim projektima za koje smo uvjereni da će unaprijediti kvalitet življenja građana u svih 12 gradova i općina našeg kantona. Sretni smo što ćemo potaknuti dalji razvoj turizma, posebno sanacijama puteva koji spajaju Kamenicu u Zavidovićima i Ponijere u Kaknju, Smetove učiniti pristupačnijim Zenici i ostatku kantona, pa i cijele regije.


Značajnija izdvajanja
Ministar Šabani najavio je da će sredstva kroz ove projekte naredne godine biti još veća, te pozvao gradove i općine da kandiduju kvalitetne projekte.


Sigurnost pješaka
„Radujemo se što ćemo izgradnjom desetina kilometara novih trotoara i pješačkih staza unaprijediti sigurnost učenika i pješaka, a i ovom prilikom pozivam načelnike i gradonačelnike da svi zajedno stvaramo bolje uslove za kretanje i uopće život lica s invaliditetom”, tokom potpisivanja ugovora rekao je Adnan Šabani, kantonalni ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije.
Načelnici zadovoljni
Načelnici Žepča Mato Zovko, Doboj Juga Mirnes Tukić, Usore Zvonimir Anđelić, Tešnja Suad Huskić, kao i predstavnici Grada Zavidovića i Općine Maglaj izrazili su zadovoljstvo projektima resornog ministarstva, kao i novčanim iznosima za koje su istakli da će mnogo značiti za poboljšanje cestovne infrastrukture u njihovim lokalnim zajednicama.
“Hvala ministru i njegovim saradnicima na projektima i jedinstvenom načinu rješavanja elementarnih problema u cestovnoj infrastrukturi u kantonu. Mi u Kaknju smo presretni zbog odobrenih sredstava jer će mnogo značiti za dalji razvoj turističkih kapaciteta Ponijera ali smo jednako sretni zbog kakanjske djece i omladine koja će novim trotoarima sigurnije odlaziti i dolaziti iz škola”, istakao je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.
Razvoj turizma
Za rekonstrukciju i sanaciju cestovne infrastrukture do značajnih turističkih potencijala u ZDK namijenjeno je 1.620.000 KM, za povećanje sigurnosti kretanja pješaka u saobraćaju bit će izdvojeno milion KM, a za otklanjanje arhitektonskih barijera s ciljem poboljšanja mobilnosti invalidnih lica resorno ministarstvo i Vlada ZDK izdvojili su 249.314,13 KM.