Na nedavno održanoj Balkanskoj Olimpijadi iz fizike, bh. srednjoškolci su osvojili zlatnu i dvije bronzane medalje. Kako su saopćili iz Društva fizičara Federacije BiH, ovo je prva zlatna medalja na internacionalnim takmičenjima iz fizike za Bosnu i Hercegovinu. Lideri ekipe bile su Kakanjka Majra Šišić i Jelena Lazić, studentice fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu,.
Liderica ekipe na Balkanskoj Olimpijadi
Majra Šišić je veoma aktivna u Društvu fizičara i već dvije godine sudjeluje kao predavač i organizator na kampovima i školama fizike, te sprema učenike za internacionalna takmičenja. „Ekipu za Balkansku olimpijadu iz fizike sam, zbog trenutne situacije, spremala potpuno online. Naime, imali smo predavanja po dva puta sedmično putem online platformi. Pored toga, stalno sam im zadavala zadaće i testove, koji su imali za cilj da ih nauče da urade što bolje zadatke u ograničenom vremenskom intervalu. Pored mene, tu je bilo još nekoliko predavača koji su također držali predavanja potpuno volonterski i spremali naše takmičare“, kaže Šišić. Ovaj uspjeh za nju ima ogroman značaj, s obzirom na to da se radi o prvoj zlatnoj medalji ikada osvojenoj iz fizike za Bosnu i Hercegovinu. „Jako mi je drago da sam bila dio svega ovoga i da mogu reći da sam bila lider ekipe ove sjajne i talentovane djece. Zaista je bilo ogromno zadovoljstvo raditi s njima i spremati ih“, ističe Šišić.
Trud i marljiv rad
Ljubav prema fizici javila joj se, kaže, još u osnovnoj školi, kada su u 8. razredu počeli da proučavaju kretanja i Newtonove zakone. „Shvatila sam da je upravo fizika to što nam može dati odgovor na sva pitanja o svijetu u kojem se nalazimo, od onih najjednostavnijih do onih najkompleksnijih. Nakon toga, školovanjem sam otkrivala novu oblast po oblast i moja ljubav prema fizici je samo nastavila rasti“, kaže Šišić. Mladima poručuje da ne dozvole da ih naš obrazovni sistem ili društvo obeshrabre da se bave onim što zaista vole i u čemu se pronalaze, nebitno da li je to fizika ili nešto drugo. „I, naravno, da se uvijek nastave truditi i marljivo raditi – jer, to će se, kad-tad, isplatiti“, ističe Šišić.