Protekle nedjelje su vjernici katoličke vjeroispovijesti u crkvama širom svijeta proslavili svoj najveći blagdan Uskrs. U zeničkoj župi „Sv. Ilije“ u toku vazmenog bdjenja, župnik fra Marko Kepić istakao je da muka, smrt i uskrsnuće Isusa Krista središte je iz kojeg kršćanstvo živi.
– Sve filozofije ovoga svijeta polaze od moći, od nadmoći. Kod nas je sve, izgleda, suprotno. Mi polazimo od smrti, smrti na križu. Mi polazimo od Bogočovjeka Isusa Krista koji se nikada nije dao zaraziti mržnjom. Mi polazimo od istine: Bog je ljubio čovjeka i dao svoga Sina da ni jedan koji u njega vjeruje ne propadne nego da ima život vječni. Mi polazimo od Uskrsa. Naša snaga jest Uskrsli -kazao je, između ostalog, fra Kepić.
Na gradskom trgu u Žepču su postavljene tri velike uskrsne pisanice visine 2 i širine 1,5 metara s prekrasno oslikanim motivima tradicionalnih žepačkih običaja, pejzaža, te vjerskim motivima. Postavljene su i tri manje pisanice ukrašene tradicionalnim načinom ukrašavanja pisanica u žepačkom kraju. Pisanice je oslikao žepački umjetnik Alojzije Gašparević.
U Visokom je tijekom korizme svakoga petka u samostanskoj crkvi Sv. Bonaventure i prije nedjeljne mise u filijalnoj crkvi Sv. Mihovila u Zimči moljena pobožnost Puta križa na kojoj je sudjelovao veliki broj vjernika. U uskrsnoj čestitki gvardijan fra Franjo Radman istaknuo je važnu poruku Uskrsa: Isus Krist je uskrsnuo i posljednju riječ ima život, a ne smrt.
– Biti čovjek vjernik znači imati snage izdržati sve dane, živjeti sve događaje, prihvatiti sve osobe naše sredine i svijeta koji je često nehuman, nepravedan, taman, beznadan, pun bolesti i smrti. Mi kršćani vjerujemo da patnja i križ imaju smisao. Uskrs nas čini odgovornim i vjerodostojnim svjedocima živoga Krista – naglasio je gvardijan
Uoči Uskrsa, u Osnovnoj školi Vareš organizirane su uskrsne radionice na kojima su sudjelovala djeca i njihovi učitelji i nastavnici. Na radionicama su djeca izradila maštovite pisanice, te razne ukrase za ovaj veliki blagdan. Ugodno ozračje i zabavne i kreativne aktivnosti, uz aktivno sudjelovanje i djece i učitelja svakako pridonose razvoju kreativnosti, većoj socijalizaciji i osjećaju za lijepo. Svoje radove izložili su u dvorištu crkve sv. Mihovila u Varešu. Sav prihod od prodaje namijenili su radu Pučke kuhinje „Kruh sv. Ante“ u Varešu.