Brojni vjernici katoličke vjeroispovijesti su ispunili zeničku župnu crkvu „Svetog Ilije“ u noći s nedjelje na ponedjeljak te misom polnoćkom obilježili Božić, rođenje Isusa Krista.
Božićne poruke
Fra Marko Kepić, župnik ove župne zajednice, istakao je da se svake godine ponavljaju iste poruke, ali da svaka godina predstavlja i prolazak vremena i sa sobom nosi godinu iskustva i događaja. Svaka godina, prema njegovim riječima, obilježi na neki način naš život i uvijek su vjerniku potrebna snaga i milost kako bi mogao koračati ovim svijetom.
– Večeras, na ovu svetu noć, okupili smo se da slavimo rođendan Isusa Krista. To je za nas velika tajna. Ono što je najvažnije, Gospod ne ostaje na riječima, nego dolazi živjeti s nama, nositi s nama naše patnje, naše trpljenje, biti s nama u našem življenju. To je radost. To je onaj razlog zašto smo večeras ovdje i zašto volimo ovu svetu noć -kazao je, između ostalog, fra Kepić.
Hrvatske i katoličke institucije grada Zenice organiziraju tradicionalni svečani prijem prigodom slavlja Božića – Kristova rođenja. Prijem će se održati danas (utorak, 26. decembar) u zeničkom Hotelu „Dubrovnik“ s početkom od 13 sati.
Da je koncertna dvorana Glazbene škole „Katarina Kosača Kotromanić“ Žepče premala da primi sve ljubitelje božićno-novogodišnjih melodija, dokazao je i ovogodišnji tradicionalni božićni koncert s kojim ova žepačka odgojno-obrazovna ustanova ispraća učenike na zasluženi zimski raspust i uvodi publiku u magično blagdansko raspoloženje. Vješto osmišljenim i bez greške izvedenim blagdanskim programom, učenici i nastavnici Škole izveli su 11 točaka odličnog repertoara. Inače, pored organizatora GŠ Žepče, već četvrtu godinu za redom koncert se realizira uz suorganizaciju HKD „Napredak“ Podružnica Žepče. Članovi HKD Napredak Podružnica Kakanj protekle subote su u do posljednjeg mjesta ispunjenoj maloj sali Domu kulture u Kaknju organizirali tradicionalni Božićni koncert. Na Adventu u Sivši mališani su uživali u veselom društvu Djeda Mraza i njegovih vjernih prijatelja. Mnogobrojna dječica su svojim osmjehom i pjesmom poligon pretvorili u jedno bajkovito mjesto a potom su dobili paketiće što ih je još više razveselilo i time ovu noć učinilo još ljepšom.
Brojne aktivnosti u Varešu
Udruga „Moja prva nota“ Vareš i ove godine u Radničkom domu organizirala je koncert „Božić u Varešu“ i na najljepši način pobrinula se da kroz pjesmu i ples njeguje tradiciju i podsjeti na tradicijske vrijednosti u ovo predblagdansko vrijeme. U staroj župnoj crkvi u Varešu izvedena je božićna predstava „Badnja večera“. Predstavu su izveli članovi Franjevačkog svjetovnog Reda i Franjevačka mladež. Kako su istakli iz župe, bilo je lijepo i dojmljivo vidjeti sav taj trud. Također su se zahvalili svima koji su se potrudili da predstava bude izvedena kao i onima koji su pružili podršku svojim dolaskom.