Osnivačka skupština “Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, kojoj su prisustvovali brojni građani i predstavnici političkih partija, održana je protekle subote, 19. februara, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.
Za predsjednika novog političkog subjekta izabran je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice. „Iz Zenice stiže Bosanskohercegovačka inicijativa. Kao što znate, nema prefiksa ni stranka ni partija. Ovo je grupa ljudi koja želi promjene jer to građani cijele BiH i ovog kantona žele. Pomoći ću omladini, ljudima da iskoriste moje ime i moje veliko iskustvo da sredimo kanton te da idemo prema Federaciji i državi. Da uredimo onako kao što sam Zenicu stabilizovao, u svakom smislu te riječi“, kaže Kasumović. Bh. inicijativa, kako je rečeno, na predstojećim izborima će imati liste za sve nivoe vlasti osim za Predsjedništvo BiH.
Osnivačkoj skupštini BHI KF prisustvovali su brojni delegati iz Zenice, Zeničko-dobojskog kantona te drugih bh. gradova. Gosti su, između ostalog, bili i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, generalni sekretar SBB-a BiH Amer Kapo, predsjednik SDP-a ZDK Mirsad Mahmutagić, te predsjednik Hrvatske stranke Božo Skopljaković.