Protekle srijede je upriličena pres-konferencija Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona, na kojoj je govoreno o finansijskim pokazateljima budžetskog poslovanja, a nakon nedavno iznijetih navoda premijerke ZDK Amre Mehmedić i ministrice finansija Dženane Čišija, te apelaciji Ustavnom sudu Federacije BiH. Na press konferenciji su se obratili predsjednik KO SDA ZDK Miralem Galijašević, zastupnik u Skupštini ZDK i delegat u Domu naroda Federacije BiH, bivši premijer Mirnes Bašić, te predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini ZDK Alija Ogrić.
Bašić: „Želim novoj Vladi da samo nastavi ono što smo mi radili“
„Bio sam ohrabren početkom i uvodnim riječima premijerke i ministrice, a na pres-konferenciji koja je upriličena, o pokazateljima, odnosno stanju koje su zatekli 23. decembra u Budžetu ZDK. Bio sam ohrabren činjenicom da iznose podatke, poput toga da će suficit biti 5,5 miliona, te da je na računu tada bilo ostalo preko 81 milion KM. Pomislio sam da su vrlo korektni i spremni da kažu da je SDA Vlada radila dobro i, u tom segmentu, ostavila dobru situaciju. Međutim, smatram da su iznešeni podaci koji unose nemir u javnost, koji izvrću istinu i koju su alibi i uvod u prepadanje građana“, kazao je Galijašević.
Bašić je istakao da je Vlada, na čijem je čelu bio, imala jedan domaćinski odnos spram javnim sredstvima, te da su kod budžetskih korisnika stvorili sigurnost. „Od svega onoga što je izneseno na toj pres-konferenciji, moram reći da smo u ovom mandatu isplatili blizu 60 miliona KM po presudama budžetskih korisnika, da smo, da tako kažem, zaustavili bankrot ZDK zbog presuda iz Strazbura, da smo obezbijedili stipendije svim studentima na području ZDK koji su zadovoljavali kriterije, da je uvedena egzistencijalna naknada za naše demobilisane borce, porodiljna naknada za naše porodilje, sačuvali smo naš zdravstveni sistem u vrijeme pandemije, obnovili smo, rekonstruisali i napravili preko 60 školskih objekata na području ZDK,… Želim novoj Vladi da samo nastavi ono što smo mi radili i započeli i da sa ovim pres-konferencijama ne prepadaju građane ZDK. Budžet je likvidan, sredstava će u ovoj godini biti više nego u prošloj budžetskoj, a SDA će se, bila u poziciji ili u opoziciji, i dalje boriti za dobrobit građana ZDK“, rekao je Bašić.
O apelaciji Ustavnom sudu Federacije BiH
Ogrić je istakao da je na 2. sjednici Skupštine ZDK, održanoj 23. decembra, „imenovana nezakonita i neustavna Vlada“, te da nije ispoštovan Zakon o Vladi ZDK niti Ustav.
„Zakon predviđa da u okviru Vlade bude sedam ministara Bošnjaka, te po dva Hrvata i Srbina. S tim u vezi, Klub zastupnika SDA je, putem premijerke, podnio apelaciju Ustavnom sudu FBiH za odlučivanje ustavnosti ove odluke. Mi smo se nedavno i javno obratili premijerki pismom u kojem smo tražili objašnjenje zašto naša apelacija nije proslijeđena Ustavnom sudu FBiH. Smatramo da je ovakav postupak opasno politikanstvo premijerke Mehmedić i može imati nesagledivo loše posljedice po funkcionisanje ZDK“, rekao je Ogrić, dodajući da će istrajati u pravnoj borbi dokazivanja “da je Vlada ZDK neustavna i nezakonita”, i to, kako je istakao, na štetu najbrojnijeg naroda u ZDK, na štetu Bošnjaka. „Nastojat ćemo i istrajati u borbi da se svi započeti procesi u ZDK vrate u okvire Zakona i Ustava, a to podrazumijeva i povlačenje krivične odogovornosti vezano za strukturu koja je uspostavljena u smislu ne proslijeđivanja naše apelacije prema Ustavnom sudu FBiH na ocjenu ustavnosti“, rekao je Ogrić.