Premijer Mirza Ganić i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Arnel Isak obišli su radove na rekonstrukciji dijela ceste na dionici Moštre-Visoko na regionalnom putu R445 Kakanj-Visoko. Vrijednost trenutno ugovorenih radova je 1.129.479,13 KM.
Frekventna saobraćajnica
“Ovo je jedna od najfrekventnijih saobraćajnica na području grada Visoko, koja je zaslužila sanaciju u skladu s pravilima struke. Izgradnjom nove saobraćajnice poboljšat će se i privredni ambijent ovog kraja. Svojim radom potvrđujemo opredijeljenost Vlade da radi i gradi. Razvojni projekti su od izuzetne važnosti u ovom vremenu pandemije te treba poticati da ih bude što više, jer javni radovi čuvaju radna mjesta i osiguravaju obrt kapitala”, rekao je premijer Ganić, navodeći da je pored već odobrenih finansijskih sredstava, Vlada osigurala i dodatnih 500.000 KM, a još toliko se planira izdvojiti iduće godine. “Želimo kvalitetno i dugoročno riješiti pitanje odvijanja saobraćaja na ovom putu i Moštranski kraj sa svim pripadajućim naseljima povezati modernom saobraćajnicom s centrom grada”, rekao je Ganić.
Treća dionica
Izvođači radova u petak su postavljali završni sloj asfalta na dvije od ukupno tri poddionice, na kojima je izgrađena saobraćajnica sa trotoarima i svim pratećim objektima.
“Potom će radovi biti nastavljeni na trećoj dionici, a nakon realizacije ugovorenih sredstava planirano je otvaranje novog gradilišta, jer je u toku priprema tendera za nastavak radova koji će uskoro biti raspisan”, rekao je ministar Isak. Podsjećaju da je u toku otvaranje tendera za modernizaciju regionalne ceste na relaciji od gradskih grobalja do Buka, za što je osigurano 533.000,00 KM.