Premijer Mirza Ganić i ministri u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Arnel Isak, Mirnes Bašić i Fahrudin Čolaković, u pratnji načelnika Općine Kakanj Aldina Šljive, obišli su u četvrtak radove na probijanju trase puta Donji Kakanj – Kondžilo na regionalnoj cesti R457 Zenica-Arnauti-Kakanj.
Prva faza
Trenutno se izdvode završni radovi na izgradnji prve faze ove dionice u dužini od 2 kilometra. Vrijednost radova je 1,5 miliona KM, od čega je Općina Kakanj izdvojila 900.000, a 600.000 KM privredni subjekti RMU “Kakanj”, Tvornica cementa “Kakanj” te “Trgošped”, koji je i izvođač radova. Ukupna vrijednost izgradnje navedene dionice je 3,5 miliona KM, a Vlada ZDK je za ovu namjenu u ovogodišnjem budžetu opredijelila 600.000 KM.
“Vlada je zauzela stav da ulaže značajna sredstva u put koji je značajan za Kakanj i Zenicu. Posvećeni smo razvoju infrastrukture i poduzet ćemo sve da ovaj projekt bude što prije realiziran”, rekao je Ganić.
Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Arnel Isak rekao je da su odobrena sredstva već operativna te da se uskoro očekuje raspisivanje tendera. “Opredijeljeni smo da ulažemo u infrastrukturu u svim općinama. Činjenica da je put nedavno kategorisan kao regionalni olakšava ulaganje sa nivoa ZDK-a”, rekao je ministar Isak, napominjući da je potpisan ugovor o održavanju novog regionalnog puta za što će u iduće četiri godine biti izdvojeno 2,5 miliona KM.
Podrška privrede
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirnes Bašić rekao je da je ovo jedinstven slučaj u državi da općina i tri privredna subjekta ulažu u izgradnju regionalnog puta, koji je u nadležnosti kantonalnog nivoa. “Ponosan sam što ćemo nakon 30 godina, koliko se govori o izgradnji ovog puta, napokon izgraditi kvalitetnu saobraćajnicu. Svaka jača kiša stvarala je problem na ovoj dionici, zbog čega radove treba završiti što prije”, rekao je Bašić.
Općinski načelnik Šljivo izrazio je nadu da će dionica biti završena do kraja ove ili početka iduće godine, te da će Vlada ZDK i društveno odgovorne lokalne firme nastaviti podržavati projekt. “Očekujemo da brigu o ovoj dionici postepeno preuzme Vlada ZDK, s obzirom na njen regionalni značaj, te da time Općina Kakanj ne ostane usamljena u ovom višemilionskom projektu”, rekao je Šljivo.
Za put 2,6 miliona KM
Plan Vlade je da u narednom periodu izvrši rekonstrukciju, odnosno izgradnju cjelokupne trase Zenica-Babino-Arnauti-Ribnica-Donji Kakanj, koji je odlukom Vlade FBiH prekategorisan u regionalni put R457. Na zeničkoj strani nedavno je završena rekonstrukcija dionice duge 1,2 kilometra vrijedna milion KM te osiguran dodatni milion maraka za nastavak radova, tako da će samo u ovoj godini za put R457 iz budžeta ZDK biti izdvojeno 2,6 miliona KM.