Udruženje „Baton“ Zenica i Udruženje „Žena-žrtva rata“ protekle sedmice organizovali su promociju knjiga i predavanje na temu „Genocid nad Bošnjacima Višegrada 1992-1995“, sa ciljem očuvanja sjećanja na stradanje Bošnjaka. Na promociji su govorili: doc.dr. Ermin Kuka, autor knjiga, Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja „Žena-žrtva rata“ i Meliha Merđić, članica Udruženja „„Žena-žrtva rata“. Moderator i domaćin bio je dr.sc. Amir Ismić, predsjednik Udruženja „Baton“ Zenica.
Spaljivanje civila
U okviru edukativne tribine promovisane su i monografije „Živa lomača-Bikavac u Višegradu (27. juni 1992.)“ i „Živa lomača-pionirska ulica u Višegradu (14. juni 1992.)“ autora doc.dr. Ermina Kuke, te Monografija o ratnom silovanju i seksualnom zlostavljanju u ratu u Bosni i Hercegovini izdanje Udruženja „Žena-žrtva rata“ Sarajevo.
„Imamo priliku razgovorati o naučnim monogrfijama koje tematiziraju počinjene zločine protiv čovječnosti u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godina, tačnije na prostoru Višegrada. One govore o jednom od najmonstruoznijih zločina počinjenjim nad Bošnjacima Višegrada 1992. godine, a radi se zapravo o zločinu spaljivanja živih bošnjačkih civila za koje su sudije Haškog tribunala, prilikom suđenja počiniocima zločina Milanu Lukiću i Sredoji Lukiću, konstatirali da se radi o najgorim oblicima nečovječnog postupanja jedne osobe prema drugoj. Često se, kroz knjigu ali i prema rezultatima dosadašnjih istraživanja uz primjenu savremene metodologije, pokazuje da je Višegrad paradigma izvršenja ili počinjenja zločina spaljivanja civila“, kaže Kuka.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju