Dodijeljena su priznanja i nagrade najuspješnijim

Gimnazija „Rizah Odžečkić“ u Zavidovićima obilježila je 78. godinu postojanja. Ova obrazovna ustanova koja s pravom nosi epitet elitna i ove školske godine ostvarila je najbolje rezultate u školskim i vananastavnim aktivnostima.

Svečana sjednica Nastavničkog vijeća
Ministrica Subašić uručila je priznanje Tariku Mujkiću
Direktor Sinanović uručio je zahvalnicu ministrici Subašić
Gimnazijalke, odbojkašice, su zauzele četvrto mjesto na kantonalnom takmičenju,
od ukupno 35 srednjih škola

Izvrsne odbojkašice
Ženska odbojkaška ekipa osvojila je prvo mjesto na gradskom takmičenju te se plasirala na kantonalno. Najbolja odbojkašica ekipe je Adna Ajanović, a ekipu su sačinjavale još i Dea Jurić, Dalila Pandžić, Irma Hamzić, Adna Karanović, Amina Bukvić, Midjana Šabić, Džejla Sojkić, Nejla Maglajkić i Adna Bukvić.


U povodu 9. maja, Dana škole Gimnazije „Rizah Odžečkić“, direktor ustanove Mensur Sinanović, istakao je da je ova škola ustanova sa tradicijom, ugledom i kvalitetnim stručnim kadrom, prvenstveno usmjerena na odgoj i obrazovanje svakog učenika bez obzira na nacionalne, kulturne, vjerske, spolne, socijalne i druge pripadnosti i razlike.
-Spremni smo za novacije i svaki oblik saradnje i partnerstva. Posebnu snagu vidimo u zajedničkoj izgradnji demokratskih odnosa u školi. Težimo unaprjeđenju saradnje unutar Škole ali i Škole sa svim partnerima koji mogu unaprijediti odgoj i obrazovanje naših učenika, jer školu vidimo kao začajan faktor razvoja Grada Zavidovići i šire, kaže Sinanović.
Ističe, kako uspjeh i afirmacija učenika ne bi bili mogući bez nastavnika i ostalih radnika Škole koji izuzetnim profesionalnim kompetencijama, trudom, inovativnošću, kreativnošću i visokim nivoom aspiracije promoviraju školu.
-Iskrene čestitke u povodu 78. rođendana Gimnazije „Rizah Odžečkć“ zaslužuju i naši roditelji koji aktivno učestvuju u životu i radu škole. Zahvalnost za dobru i kontinuiranu saradnju upućujemo Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZE-DO kantona te Pedagoškom zavodu, zatim, nevladinim organizacijama, udruženjima, lokalnim privrednicima koji nas također podržavaju, rekao je direktor Gimnazije Mensur Sinanović.

 

Svečana sjednica Nastavničkog vijeća

U povodu Dana škole, održana je svečana sjednica Nastavničkog vijeća kojoj su prisustvovali, Draženka Subašić, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, Samir Šibonjić, ministar privrede, Benjamin Sinanović, ministar unutrašnjih poslova, predstavnici Grada Zavidovići, vjerskih institucija, škola, uposlenici Škole, učenici, roditelji te penzionisani uposlenici.

Pohvale i nagrade za učenike

Amina Šibonjić i Sara Bajrić
Redovan doprinos gimnazijalaca u eko akcijama čišćenja grada

Dan škole obilježen je kulturno-zabavnim programom i dodjelom priznanja najboljim učenicima koji su se iskazali na takmičenjima, promoviranju Škole, vannastavnim aktivnostima.
Tarik Mujkić, jedan od najboljih učenika u Federaciji BiH, ponos je zavidovićke Gimnazije.
Protekle sedmice je na Odsjeku za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu održana bh. olimpijada fizičara na kojoj su izabrani predstavnici Bosne i Hercegovine na Evropskoj olimpijadi i Međunarodnoj olimpijadi iz fizike.
Učestvovalo je 19 učenika iz svih dijelova BIH. Tarik Mujkić, učenik zavidovićke Gimnazije, plasirao se na izvrsno 5. mjesto čime je objezbijedio učešće na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, koja će se održati u Japanu.
Nagrađeni su i učenici čiji uspjeh na takmičenjima svrstava Gimnaziju „Rizah Odžečkić“ u sam vrh škola na kantonalnom nivou.
Ajna Merdanović– prva na kantonalnom takmičenju iz matematike i učesnica federalnog takmičenja, te je dala doprinos u kulturno-javnoj djelatnosti škole
Emina Bjelić – druga na kantonalnom takmičenju iz matematike i učesnica federalnog takmičenja.
Adin Avdušinović – učestvovao je na federalnom takmičenju iz matematike, te na kantonalnom iz fizike, a osvojio je drugo mjesto na gradskom takmičenju iz islamske vjeronauke.
Amina Joldić – druga na kantonalnom takmičenju iz njemačkog jezika i učesnica državnog takmičenja.
Amel Babić – četvrti na kantonalnom takmičenju iz njemačkog jezika
Nerina Fojnica– drugo mjesto na kantonalnom takmičenju iz islamske vjeronauke.
Amina Bukvić – učestvovala je na kantonalnom takmičenju iz matematike i fizike, te dala doprinos u sportu.
Sara Skejić – osvojila je drugo mjesto na međunarodnom takmičenju „Pod nebom vedre vjere“, dala doprinos u kulturno-javnoj djelatnosti škole, te sekciji Prve pomoći i darivanju krvi.

Stručna posjeta labaratoriji Doma zdravlja Zavidovići

Ekipa Prve pomoći – osvojila je prvo mjesto na gradskom takmičenju i plasirala se na kantonalno. Ekipu su sačinjavali: Sara Skejić, Tarik Berberović, Lamija Čamdžić, Lamija Šabić, Amina Hasanović, Iman Husanović i Berina Mahmutović.
Pohvaljeni su i nagrađeni i učenici koji su svoje slobodno vrijeme poklonili Školi, radeći na projektima, promociji Škole kroz različite vannastavne aktivnosti. U prvom redu tu su Sara Bajrić Bajrić i Amina Šibonjić, zatim Irma Hamzić, Berina Mahmutović, Ajdin Mujkić i Tajra Husić.
Na svečanoj sjednici Nastavničkog vijeća uručeni su pokloni penzionisanim uposlenicima Škole.

Učenice, primjer odgovornosti, upjeha i ambicije

Ekipa Gimnazije osvojila je prvo mjesto u takmičenju iz Prve pomoći

Među uspješnim učenicima zavidovićke Gimnazije posebno se svojim rezultatima rada ističu dvije učenice Amina Šibonjić i Sara Bajrić. Amina Šibonjić je predsjednica Vijeća učenika, ispoljava svoje vještine u pisanju projekata i sklapanju saradnji sa drugim organizacijama poput Omladinske banke, Mozaika i drugih. Zahvaljujući tim projektima SMART table su zamijenile one standardne, u učionicu njemačkog jezika postavljen je klima uređaj, a učenički aneks je opremljen printerom, laptopom i kompletnom opremom potrebnom za printanje i kopiranje, što mnogo olakšava svakodnevne školske obaveze učenika.
Zaslužna je za organizaciju izleta, kako unutar granica naše domovine, tako i van njih, također je zaslužna za organizovanje Dana otvorenih vrata, kao i priredbi u školi.
Sara Bajrić održava odličan uspjeh iz svih predmeta, a uz redovno ispunjavanje svih školskih obaveza, dokazuje da je moguće stići baviti se i svojim hobijima, učestvovati u sekcijama, razvijati svoju ličnost na vannastavnom polju.
Svoj talenat za crtanje i slikanje pokazuje uz pomoć nekoliko talentovanih učenika, kada je oslikala kabinet engleskog, turskog i njemačkog jezika.
Pored slikarskog talenta, Sara je i vršnjački edukator. Iskustvo sa radionica koje je prošla i jednogodišnje akademije namijenjene za razvijanje facilitatorskih vještina, pomoglo joj je da u Školi implementira stečene vještine kroz radionice, u sklopu projekta PRO-Budućnost ali i mimo toga.

Vijeće roditelja organiziralo „Bazar slatkiša“

Vijeće roditelja Gimnazije “Rizah Odžečkić” Zavidovići, na čelu sa predsjednikom Ajdinom Bukvićem, je uspješno realiziralo „Bazar slatkiša“, s ciljem promocije i podrške nadarenim i aktivnim gimnazijalcima od I do IV razreda u školskoj 2022/2023. godini.
Donatori ove akcije su roditelji i učenici, radnici Škole, bivši učenici i roditelji, trgovačke i ugostiteljske radnje.
Ovom akcijom su pokazali da se dobrom saradnjom škole, roditelja, učenika i lokalne zajednice, timski radi na pravilnom odgoju i obrazovanju učenika.
Prikupljena novčana sredstva od prodaje slatkiša ravnomjerno su se podjelila nadarenim i aktivnim učenicima za Dan škole 9. maja.

Vannastavne aktivnosti

Učenici zavidovićke Gimnazije su najaktivni srednjoškolci u Zavidovićima.
Redovni su u akcijama poput darivanja krvi te eko-akcijama „Zavidovići bez smeća“. U okviru škole organiziraju „Zimski kamp matematike“, Školu programiranja“, a redovni su i polaznici seminara poput „Dare to change“ za mlade aktiviste iz BiH. Redovno organiziraju „Socijalni dan“ kada školske klupe zamijene nekim od radnih mjesta. Poseban doprinos, sada već educirani učenici, daju u radionicama na kojima se obrađuju birane teme poput, umijeća komunikacije, nenasilnog rješavanja konflikata, ljudskih prava.
Organiziranje putovanja i izleta, te edukativnih posjeta ustanovama su poseban segment na koje je Gimnazija ponosna. Izdvajaju odlaske u austrijski grad Gratz, Beograd, Sarajevo….