U organizaciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i u konkurenciji šest predstava i pozorišta, Stručni žiri XXII Festivala bosanskohercegovačke drame „Zenica 2023“ glavnu nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijelio je predstavi „Zbogom, Kalifornijo“, u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, autorice Emine Kovačević i redateljke Lajle Kaikčije. Emini Kovačević pripala je i nagrada „Miodrag Žalica“, koja se dodjeljuje za najbolji izvedeni bh. dramski tekst.
Najbolja glumica Anđela Ilić
Stručni žiri u sastavu: predsjednik Adnan Lugonjić te članovi Bilge Emin i Hasan Zahirović, Nagradu za najbolju režiju dodijelio je Selmi Spahić, za predstavu „Kao i sve slobodne djevojke“, po tekstu Tanje Šljivar i u produkciji Ateljea 212 iz Beograda (Srbija). Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodijeljena je glumici Anđeli Ilić, za ulogu Nade u predstavi „Sve to je iz kuće“, u produkciji BNP-a Zenica te u režiji Ajle Bešić i po tekstu Emine Omerović. Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca i glumice pripale su Adni Kaknjo, koja glumila Unu u predstavi „Sve to je iz kuće” i Emiru Sejfiću, za ulogu Zlaje u predstavi „Zbogom, Kalifornijo“.


Na Konkursu za najbolji bosanskohercegovački dramski tekst prvu nagradu osvojio je mladi autor Anes Osmić za tekst „Sparina“. Nagrada je uručena prošle sedmice u okviru Pratećeg programa XXII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2023.


Nagrade za najbolju epizodnu ulogu pripale su Gordani Boban, za ulogu u predstavi „Djelidba“, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, autora Skendera Kulenovića i u režiji Aleša Kurta i Miri Bobanu, za ulogu Branka u predstavi „Zid“, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, autorice Ružice Aščić i režisera Christiana Jean-Michela Jalžečića. Nagrada „Radovan Marušić“, za najbolje likovno oblikovanje predstave (scenografiju, kostimografiju, dizajn svjetla), dodijeljena je Zoranu Petrovu za scenografiju predstave „Kao i sve slobodne djevojke“ i Seleni Orb za kostimografiju iste beogradske predstave.
Specijalna nagrada Ajli Bešić
Nagrade za najbolju scensku muziku dodijeljene su Rijadu Kaniži, za predstavu „Sve to je iz kuće“ i Vladimiru Pjekoviću za predstavu „Gospođica“ u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, a po romanu Ive Andrića i u režiji Đurđe Tešić. Nagrada „Antun Marinić“ za najbolji scenski pokret, dodijeljena je Amili Terzimehić za predstavu „Djelidba“. Specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru dodijeljena je glumačkom ansamblu predstave „Kao i sve slobodne djevojke“. Specijalna nagrada za angažovan i kreativan pristup aktuelnim temama dodijeljena je Ajli Bešić, redateljici predstave „Sve to je iz kuće“.
Nagrada publike za najbolju predstavu dodijeljena je predstavi „Gospođica“, a nagrade za najboljeg glumca i glumicu Danilu Kerkezu (Gospođica) i Sandi Krgo Soldo (Zid). Žiri novinara za najbolju predstavu proglasio je predstavu „Zbogom, Kalifornijo“. Nagrada za životno djelo „Adem Čejvan“ ove je godine dodijeljena glumici Emini Muftić.