U Zenici održan skup podrške narodu Palestine

Rezimirajući događaje koji su obilježili proteklu, 2023. godinu, možemo kazati da je godina za kojom će malo ko žaliti. Pamtit ćemo je po političkim previranjima, ratovima, masovnim poskupljenjima, borbi za bolje uslove za život…
Nova vlast
Kada je upitanju Zeničko-dobojski kanton, proteklu godinu svakako su obilježila politička previranja. Tako je u oktobru 2023. godine Stranka demokratske akcije okupila novu skupštinsku većinu te je Zeničko-dobojski kanton dobio novu Vladu koju predvodi premijer Nezir Pivić, iz Stranke demokratske akcije. Osim premijera Pivića, novi članovi vlade su:
Mirza Mušija (ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport), Emir Vračo (ministar unutrašnjih poslova), Nebojša Nikolić (ministar za pravosuđe i upravu), Jasmin Čajić (ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo), Adnan Šabani (ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša), Aida Salčinović (ministrica zdravstva), Antonio Šimunović (ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice), Dženana Čišija (ministrica finansija), Adnan Sirovica (ministar za boračka pitanja) i Samir Šibonjić (ministar za privredu).
Veće plate
Protekla godina donijela je i brojne štrajkove i borbu za bolje uslove za život. Svoja prava i povećanje plata tražili su zenički rudari kao i radnici ArcelorMittala Zenica. Rudnik mrkog uglja Zenica za Dan rudara u penziju je ispratio 86 radnika, a reorganizacijom poslovanja zatvoren je pogon Stara jama.
Kada su u pitanju rudari, Vlada FBiH je dala saglasnost na kolektivni ugovor u oblasti rudarstva, koji bi se trebao primjenjivati u 2024. godini, kojim je utvrđeno linearno povećanje osnovne plate sa 230 KM na 350 KM te povećanje dnevne naknade za topli obrok sa 14 na 17 KM. Radnici kompanije ArceloMittal Zenica, potpisivanjem novog kolektivnog ugovora, prekinuli su generalni štrajk u kojem su bili od 20. novembra. Radnicima ove kompanije će, uz decembarsku platu u januaru, biti isplaćen i bonus od 2.520 KM, topli obrok je povećan sa 5 na 7,5 KM, a koji će biti obračunat retroaktivno, od 1. juna ove godine, a što je iznos oko 300-500 KM, ovisno od toga koliko je ko imao dnevnica, „bajramuk“ će biti isplaćen u novcu, u iznosu od 100 KM, dogovorena je isplara regresa za narednu godinu, koji će biti isplaćen u maju, sa aprilskom platom, kao i varijabilni dio plate, u posljednjem kvartalu 2024. godine, temeljen na rezultatima dobiti Kompanije prema utvrđenoj šemi. U protekloj godini, od 1. novembra, veće plate, povećanjem satnice sa 2,90 KM na 3,10 KM, dobili su i ljekari i zdravstveni radnici na području ZDK. Povećanje plata nije dovoljno da bi “pratilo“ poskupljenja koja su postala svakodnevnica.
Bolje usluge za građane
Prethodna godina značajna je i po početku izgradnje nove zgrade Službe hitne medicinske pomoći Zenica sa pratećim sadržajima, čime će se pacijentima omogućiti bolji uslovi za liječenje, a zdravstvenim radnicima osigurat će se kvalitetniji uslovi za pružanje zdravstvenih usluga.

Radovi na izgradnji Koronarne jedinice

Pored nabavke novih aparata u domovima zdravlja, adaptacija ambulanti porodične medicine, JU Kantonalna bolnica Zenica tokom godine nabavila veći broj endoskopske opreme, opremu za operacione sale te linearni akcelerator. U septembru ove godine potpisan je i ugovor o izvođenju građevinskih radova na proširenju Koronarne jedinice Odjeljenja za kardiologiju nakon kojih će Koronarna jedinica imati ukupno 16 kreveta što će značajno poboljšati uslove za pacijente i osoblje, a time i podići kvalitet zdravstvene usluge. Krajem augusta protekle godine počeli su radovi na izgradnji zatvorenog olimpijskog bazena sa pratećim sadržajima namijenjenog za treninge, obuku neplivača, osobe sa invaliditetom te građane Zenice i šireg područja za rekreaciju.

Organizacija privrednih skupova
Tokom godine organizovana su dva najvažnija privredna skupa: 10. Gospodarski forum općine Žepče i Međunarodni Sajam privrede u Tešnju. Središnja tema 10. Gospodarskog foruma općine Žepče, na kojem je prisustvovalo više od 100 predstavnika malih i srednjih preduzeća, domaćih i međunarodnih organizacija, bila je „Međunarodni izvori finansiranja-prilike za MSP sektor u BiH“ dok je Tešanj je bio domaćin, 17. po redu, Međunarodnog sajma privrede, koji je okupio više od 500 izlagača iz 16 zemalja. U Zenici je održan jubilarni, 11. sajam organske, poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva „OPEN's Zenica 2023“, koji je okupio preko stotinu izlagača.
Kulturno-sportske manifestacije
Kada su upitanju kultura i sport, tokom 2023. godine realizovane su brojne kulturno-sportske manifestacije.

Dobitnici nagrada na XXII festivalu bh. drame

Uspješno je realizovan XXII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica, u okviru kojeg je nagradu za najbolju predstavu u cjelini dobila predstava „Zbogom, Kalifornijo“, u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, autorice Emine Kovačević i redateljke Lajle Kaikčije. Zenica je bila i domaćin manifestacija „Ljetne večeri Studio Teatra“ i „Zeničko proljeće“, Kakanj je bio domaćin kulturno-sportske manifestacije „Kakanjski dani“ dok je u Visokom održana tradicionalna manifestacija „Dani Zaima Muzaferije“.
Sportska dešavanje protekle godine obilježile su manifestacije „Sportista Ze-do kantona 2023“, koju organizuje naša novinsko-izdavačka kuća Naša riječ pod pokroviteljstvom Vlade Zeničko-dobojskog kantona i XIV Međunarodni atletski miting „Zenica 2023“, koji je upriličen u organizaciji Atletskog kluba Zenica. Za najbolje sportiste u Zeničko-dobojskom kantonu u 2023. godini proglašeni su Elvedina Muzaferija, članica Skijaškog kluba „ZE-2010“ Zenica i najbrži. atletičar Amel Tuka, član Atletskog kluba Zenica dok je ukupni pobjednik Mitinga Filip Mihaljević koji je bacio kuglu na daljinu od 21.50 m.
Podrška narodu Palestine
Izraelsko-palestinski sukob događaj je koji je obilježio 2023. godinu u svijetu, kao i nastavak rata u Ukrajini. Kako bi iskazali podršku narodu Palestine, širom Bosne i Hercegovine održani su brojni skupovi, mirne šetnje i bazari pa tako i u Zenici, Kaknju, Tešnju,…