Kompanija Almy Metalno u saradnji sa sestrinskim firmama Ćosićpromet GmbH i Water Jet Has, izradila je i isporučila industrijsku peć za stabilizaciju i učvršćivanje materijala za jednog od najvećih svjetskih proizvođača aviona, Boeing.
– Ćosićpromet grupa postoji i radi u Austriji duže od 20 godina a na području BiH nešto više od 10 godina. Ova peć je stopostotni bh. proizvod. Dugačka 115 metara, 3 metra visoka, a 2.8 metara široka. Transport je organizovan u saradnji s austrijskom firmom Felbermayr, jednom od najvećih firmi kad su u pitanju specijalni transporti -istakao je Albin Gutlić te dodao da su dogovorene isporuke još tri peći ali zbog pandemije korona virusa su trenutno odgođene. Na kraju je dodao da je vrijednost ovog projekta oko 1.5 miliona eura.
Ismet Begić, vlasnik preduzeća Almy Zenica, kaže da je prošlo godinu dana od kad je kupljena firma Metalno.


– To je bilo zapušteno preduzeće koje je trebalo dignuti iz pepela. Mi smo sa svojim prijateljima iz Tešnja napravili pomak u tom pravcu. Realizujemo jedan dobar posao, vjerojatno bi bio u mnogo većem obimu da nas nije zaustavila korona. Mi smo počeli s ovom halom ali do nje imamo proizvodnju rudarske opreme. Mogli bi već sutra krenuti s proizvodnjom, međutim moramo imati pomoć države. Tu se u ranijem sistemu proizvodila oprema za sve rudnike bivše države a danas tu opremu uvozimo. Trebalo bi da je proizvodimo u BiH i na taj način zaposlimo naše ljude –rekao je Begić i dodao na kraju da je trenutno uposleno tek pedesetak osoba a Metalno je nekad imalo i više od 800 uposlenika.