U Dnevnom centru za djecu i odrasle s posebnim potrebama u Dobrinju kod Visokog upriličen je sastanak kojem su prisustvovali gradonačelnik Visokog Mirza Ganić, načelnik općine Kakanj Mirnes Bajtarević te direktor ove ustanove Nurđehan Šahinović sa svojim pomoćnicima. Kako je istaknuto, glavne teme sastanka su bila aktuelna pitanja i problemi sa kojima se susreću u ovom Centru.
“Odlučni smo da pomognemo našim sugrađanima čija djeca koriste usluge Dnevnog centra u Visokom! Centar i korisnici imaju punu našu podršku. Zajedno, sve općine u ZDK, možemo učiniti malo, a da ovoj populaciji bude mnogo! Općina Kakanj nastavlja pomagati”, poručio je načelnik Bajtarević.
Dogovoreno je da Općina Kakanj i Grad Visoko za deset posto uvećaju svoje transfere koje izdvajaju na godišnjem nivou za ovu ustanovu, kao i da Dnevni centar u narednih nekoliko dana raspiše konkurs za prijem u radni odnos kuhara. Također, nakon provedenih procedura i dobijanja saglasnosti od strane nadležnog ministarstva za prijem dodatnog broja radnika osiguraće se sredstva za nabavku jednog kombi vozila za prevoz. Zbog same situacije, a u cilju zadržavanja postojećeg i angažmana novog radnog kadra direktor ustanove će od nadležnog ministarstva zatražiti i povećanje plata uposlenika.
“Na sastanku smo imali priliku čuti sve što je aktuelno u Centru u Dobrinju, a zajedno sa kolegom Bajtarevićem smo se obavezali da ćemo uvećati za 10 posto transfer za ovu ustanovu. Direktor se obavezao da će ovih dana raspisati konkurs za kuhara i obratiti nadležnom ministarstvu sa zahtjevima iz njihove nadležnosti. Također, uključićemo se u nabavku vozila za prevoz korisnika kada se steknu uslovi, a što će nas u narednom periodu izvijestiti direktor. Grad Visoko i Opština Kakanj i dalje u svim svojim nadležnostima stoje na raspolaganju uposlenicima i korisnicima Centra i tu smo da pomognemo gdje god bude trebalo”, rekao je gradonačelnik Ganić.