Prošle sedmice je u prostoru Gradske uprave upriličeno uručenje vaučera Udruženju penzionera/umirovljenika Grada Zenica.
Vaučer u iznosu od 100.000,00 KM predstavnicima ovog Udruženja uručio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Vaučer se dodijelio u svrhu nabavke prehrambenih paketa za socijalno najugroženije penzionere.
Prema posljednjim informacijama, u Gradu Zenica trenutno ima oko 25.000 penzionera a 17.000 njih su članovi Udruženja.
-Penzioneri su, nažalost, jedna od najugroženijih kategorija ovog društva. Danas im uručujemo ček na 100.000 KM da oni na najbolji način podjele pomoć najugroženijim kategorijama. Stvarno sam sretan radi toga jer su to građani koji su gradili ovu državu a sad imaju mizerne penzije s kojim ne mogu niti preživjeti –istakao je Kasumović.
Predsjednik Udruženja, Emin Sijerčić, istakao je da će se paketi s osnovnim prehrambenim proizvodima podijeliti najugroženijim članovima.
-Ovaj paket je ne samo pomoć, on je više znak pažnje jer će doći do penzionera koji nemaju nikog svog i koji nas svakodnevno zovu da ih neko obiđe. Ovo je i veliki humani gest –kaže Sijerčić i dodao da je ova pomoć trebala biti realizovana još u januaru ali zbog problema oko usvajanja Budžeta a potom i pandemije koronavirusa realizovana je tek sada.
-Ova donacija je za penzionere značajna. U našem Udruženju imamo 11.000 članova s minimalnom penzijom od oko 370 KM –izjavio je Predsjednik Skupštine udruženja, Dževad Smailagić, i potom se zahvalio gradonačelniku i Gradskoj upravi na podršci.