Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je paniku među građanima naše zemlje, koji su pohrlili u tržne centre i supermarkete kupujući zalihe životnih namirnica, posebno brašna, ulja, šećera, tjestenine, konzervi… Već u četvrtak popodne u Zenici nije bilo moguće kupiti veća pakiranja brašna, a pojavile su se i priče da trgovci povlače brašno u magacine kako bi sačekali dodatni rast cijena.
Trgovine bez brašna
Reagirala je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona, koja je najavila pojačan inspekcijski nadzor primjene Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.
Radi se o odluci koju je Vlada FBiH donijela u jeku pandemije virusa korona, kada je došlo do enormnog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, a tom odlukom je propisano da su pravna i fizička lica koja proizvode i obavljaju trgovinu na veliko i malo obavezna utvrditi i primjenjivati marže tako da ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31.12.2020. godine.
“Informacije da trgovine povlače brašno nisu tačne, a građanstvo svojom neracionalnom kupovinom neposredno utječe na ponudu i potražnju brašna, stvarajući vještačku nestašicu”, naveli su iz Inspekcije.
Kontrola marži
Podsjećamo, Odlukom Vlade FBiH obuhvaćeno je 17 proizvoda, i to: pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 % m.m., svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, deterdžent za suđe tečni i sapun.
Odluka ograničava maržu, odnosno zaradu trgovaca, ali ne može uticati na nabavnu cijenu proizvoda, tako da niko pouzdano ne može reći da li će cijene osnovnih životnih namirnica nastaviti divljati.