Posljedice velikog divljanja cijena osnovnih životnih namirnica, čemu svjedočimo posljednjih mjeseci, odrazile su se i na zeničku zelenu pijacu. Protekle srijede, na pazarni dan, na pijaci smo zatekli tužan prizor. Tezge su bile poluprazne, a kupci, najčešće penzioneri, s pijace idu s polupraznim cekerima…
Slaba kupovna moć građana
Prodavači su, ovom prilikom, istakli da su, uprkos poskupljenjima, cijene voća i povrća koje imaju u ponudi iste kao i prethodne godine. Brigu im stvara i slaba kupovna moć građana zbog čega su nezadovoljni prodajom. „Potražnjom voća i povrća nismo zadovoljni. Razlog tome su minimalne penzije, male plate i cijene namirnica koje su sve veće. Ako nam mušterije i dođu, najčešće kupuju na komad, po dvije jabuke, mandarine“, kaže trgovkinja Fatima Dolić, te dodaje ih loša situacija u kojoj se nalaze itekako brine. Kako kaže, roba se slabo prodaje, troškovi su veliki, pazara skoro da i nema. „Naša marža je mala, a količinski se jako malo proda. Kao što vidite, na mojoj tezgi nema paprika i paradajza jer njihova cijena, kada se kupuje velika količina, iznosi 4-4,50 KM. Nije nam isplativo da ih kupimo kada ih naše mušterije ne mogu priuštiti“, ističe Dolić.

Jabuke možete kupiti po cijeni od 0,80 do 1,50 KM dok je za mandarine i naranče potrebno izdvojiti 1,50 KM. Paprike koštaju 4 KM, salata 3 KM, a špinat 2 KM.
Limun se može kupiti po cijeni od 2 KM po kilogramu.

Istog mišljenja je i trgovac Vehid Karalić, koji na zeničkoj pijaci radi 40 godina. Kako nam je kazao, primjetna je razlika u potražnji i kupovini sada i u odnosu na period prije vala poskupljenja kada je na pijaci bilo više kupaca. „Prodajna moć je totalno opala. Radimo na silu. Od ovog rada i imam i nemam koristi. Ponekad više ulažem u robu nego što imam profita. Ipak, uz ramazan nas kupci posjete pa kupe voće i povrće za pripremu iftara. Do kada će to trajati, ne znam“, kaže Karalić ističući da bi kupci više posjećivali pijacu kada bi u blizini bio besplatan parking. „Tada bi imali priliku da bez žurbe pogledaju našu ponudu. Ovako su prinuđeni da kupe u malim količinama i u što kraćem vremenu“, dodao je Karalić.
Kilogram sjemenskog luka 3 KM, a krompir 1 KM
Prodajom krompira, luka i sjemenskih proizvoda zadovoljan je trgovac Hasan Lužić. Do povećanja cijena na njegovoj tezgi nije došlo. „Obzirom da mušterije nemaju novca, moram reći da sam, ipak, zadovoljan prodajom. Krompir prodajem po istoj cijeni od oktobra. Cijena luka je povećana iz razloga što ga nema za nabaviti, te iznosi 2-2,50 KM. Mušterije sada kupuju i sjemenske proizvode pa tako sadni luk košta 3 KM, a krompir 1 KM po kilogramu“, kaže Lužić.