Javna ustanova Gradska biblioteka Kakanj sprema se za veliki projekat rekonstrukcije i nadogradnje objekta, za čiju je realizaciju sredstva u iznosu od 300.000,00 KM osigurala Vlada Zeničko-dobojskog kantona, saopćila je Press služba.
Novi prostor
Projekat podrazumijeva rekonstrukciju i nadogradnju na ravnom krovu objekta, koji je u funkciji od 1965. godine, čime će Gradska biblioteka dobiti 260 kvadrata novog prostora i time dugoročno riješiti problem odlaganja knjiga. Biblioteka ima fundus od 55.000 knjiga, koji se svake godine proširi sa novih 1.500 naslova.
U ovoj ustanovi očekuju da će tokom oktobra dobiti urbanističku saglasnost, a potom i građevinsku dozvolu, nakon čega će se izabrati izvođač radova.
Radovi na proljeće
“Očekujemo da ćemo do kraja godine završiti postupak izbora izvođača radova, tako da bismo s početkom proljeća mogli započeti građevinske radove. Gradska biblioteka će dobiti ljepši i funkcionalniji objekat, a u potkrovlju i novu multimedijalnu salu za radionice, promocije i druge kulturne sadržaje”, rekao je Senad Čišija, direktor JU Gradska biblioteka Kakanj, zahvalivši se Vladi ZDK-a na odobrenim sredstvima.
Ugovor o dodjeli sredstava JU Gradska biblioteka Kakanj potpisan je u sjedištu Vlade ZDK u junu ove godine, a sredstva su dodijeljena iz Transfera kapitalnih ulaganja prema nižim nivoima vlasti budžeta Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.
Tri velika projekta
Premijerka Amra Mehmedić ističe da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona posvećena unapređenju kvaliteta života u svim sferama, među kojima je i kultura.
“Ove godine finansiramo tri velika infrastrukturna projekta iz oblasti kulture – rekonstrukciju krova JU Bosansko narodno pozorište Zenica, dogradnju objekta JU Gradska biblioteka Kakanj te rekonstrukciju zgrade JU Kulturno-sportski centar Zavidovići. Realizacijom ovih projekata će biti unaprijeđeni uslovi za rad veoma značajnih ustanova koje će građanima ponuditi i nove sadržaje”, rekla je premijerka Mehmedić.

PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA