Nakon jako uspješne saradnje s organizacijama i teatrima iz drugih država u sklopu projekta „Putevi heroja“, zenički Studio Teatar je postao poželjan partner za ovaj vid međunarodne saradnje.

LJETNE VEČERI STUDIO TEATRA
– Pripreme za šesto izdanje Međunarodnog teatarskog festivala Ljetne večeri Studio Teatra započele su krajem prošle godine. Želja nam je da ove godine, šesto izdanje festivala traje šest dana na kojem ćemo ugostiti ansamble šest predstava iz šest različitih država. Festival će biti održan u prvih deset dana mjeseca jula. Iskreno se nadamo da ove godine nećemo imati problem zvani pandemija te da ćemo oboriti rekord u posjećenosti
iz 2019. godine -kaže Muharemović.

– Prije par mjeseci javili su nam se predstavnici teatra Procédé Zèbre iz Francuske (Vichy) i ponudili su nam saradnju na novom projektu. Trebao bi to biti još jedan teatarski projekat koji bi se realizovao pod pokroviteljstvom Creative Europe. Aplicirali smo i sad čekamo rezultate. Osim Studio Teatra i Procédé Zèbre u projekat će biti uključena i Lelastiko-Compagnia di danza iz Italije -kaže Nusmir Muharemović, direktor Studia teatar.
Studio Teatar je nedavno objavio javni poziv za mlade glumice i glumce iz Zenice, Novog Travnika, Busovače i Gornjeg Vakufa – Uskoplja koji će učestvovati u produkciji nove predstave, a u okviru projekta „Teatar na trgu“ podržanog od Međunarodne organizacije za migracije u okviru projekta BHRI. Na audiciju su se mogli prijaviti mladi glumci/amateri uzrasta od 15 do 25 godina.
– Nakon završenog prijavnog roka bit će održana audicija na kojoj ćemo odabrati po deset najboljih koji će učestvovati u realizaciji predstave, a koja će u mjesecu junu na trgovima u četiri grada biti premijerno izvedena. S mladima će raditi profesionalci iz oblasti teatarske umjetnosti: Lana Delić, Dženana Džanić, Oliver Jović i Senad Milanović -rekao je Muharemović i dodao da će dokumentarno-igrani film „Bez glasa“ koji je nastao u produkciji Studio Teatra 2021. godine uskoro imati svoju TV premijeru. Naime, nedavno su potpisali ugovore o saradnji s deset televizijskih kuća koje će od prvog marta u svom programu emitovati ovaj film koji se bavi temom nasilja nad ženama u porodici.