Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-ploči u blizini „Kamenog spavača“ u Zenici obilježen je 19. april, Dan civilnih žrtava rata grada Zenica. Na ovaj dan prije 28 godina od granata ispaljenih s položaja Hrvatskog vijeća obrane s Pješčare kod Busovače, oko 16 kilometara zapadno od Zenice, ubijeno je 15 a ranjeno 50 civila u centru Zenice. Granate su ispaljene iza podneva kad se u samom centru grada nalazilo više hiljada ljudi.
-U to doba dana odvijala se velika trgovačka aktivnost u samom centru grada, a u geografskoj zoni koja je bila granatirana nalazilo se oko dvije do tri hiljade ljudi. Tačan broj granata ispaljenih na centar Zenice ostao je neutvrđen, iako se pominje brojka od devet granata ispaljenih iz haubice. Današnjem obilježavanju su se odazvali predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno oslobodilačkog rata 92-95, zatim političke stranke i subjekti, te delegacija Grada Zenice. Iako je poznato da je projektil došao sa položaja HVO-a, za ovo nedjelo još niko nije procesuiran pred pravosudnim institucijama u Hagu ili BiH -kazao je Vernes Menzilović, predsjednik Komisije za obilježavanje značajnih datuma Grada Zenica.
Prije 29 godina su poginuli: Nehrudin Trako (14), Tarik Mutapčić (15), Čedomir Aranđelović (19), Almedin Bajramović (21), Mehmed Salkić (25), Mehmedalija Torlaković (15), Dragoslav Vuković (31), Branko Pepunić (32), Emir Redžo (33), Ferid Turanović (36), Veljko Đukić (34), Zlatan Aranđelović (51), Fikret Mandžukić (65), Latifa Hodžić (53) i Alija Hodžić (65).