„Hvala vam što ste mi omogućili da podijelim svoje životno iskustvo i nadam se da će zahvaljujući mojoj priči neko dobiti snagu i volju za svoju životnu borbu“, počela je priču 41-godišnja Melisa Heco iz Zenice, jedna od žena oboljelih od karcinoma dojke, a povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka, i čija životna priča može biti motivacija za druge.
Nada i želja za ozdravljenjem
„U majku prošle godine napipala sam izraslinu na dojci, a nakon pretraga i biopsije rečeno mi je da imam rak dojke. Primila sam sedam ciklusa kemoterapije dok se nisu stvorili uslovi za operaciju. U decembru prošle godine odstranjena mi je desna dojka kao i limfne žlijezde ispod pazuha“, kaže Heco. Nakon operacije nastavila je liječenje te je trenutno, od preporučenih 28, na osmom tretmanom „pametne terapije“.
„Kada mi je dijagnoza ustanovljena bila sam u stanju šoka. U prvi momenat nisam mogla prihvatiti da se to baš meni dešava, a potom me obuzeo strah od smrti. Pored toga, bojala sam se da će cijeli proces liječenja loše uticati na moje psihičko zdravlje. Poslije prve kemoterapije postala sam svjesna činjenice da je mnogo žena oboljelo od raka dojke, te mi je razgovor sa ženama koje prolaze kroz istu borbu kao ja probudio nadu i želju za borbom i ozdravljenjem“, ističe Heco.
Podrška porodice, prijatelja i ljekara
Najvažniji segment oporavka, ističe, je neizmjerna podrška porodice i prijatelja uz koje joj je, kaže, bilo lakše suočiti sa svime što sam proces liječenja nosi. „Podrška porodice od velike je važnosti za mene. Na početku liječenja i primanja kemoterapija imala sam osjećaj da fizički neću moći izrdžati terapije. Porodica, prijatelji kao i žene oboljele od raka su me ohrabrivali i davali mi snagu da idem naprijed te da ne pokleknem“, kaže Heco ističući da je zahvalna doktorici Almi Mekić-Abazović kao i sestrama, tehničarima i ostalom osoblju Onkologije i radioterapije JU Kantonalna bolnica Zenica.
Melisin život, nakon suočavanja i procesa liječenja raka dojke, doživio je promjene. „Kada se borite protiv raka, promjene su neizbježne. Sada imam drugačije poglede na život i najbitnije mi je da svakodnevno iskazujem, što je više moguće, ljubavi svojoj djeci jer uprkos svim nedaćama koje su me zadesile želim da im budem jedan jaki oslonac“, istakla je Heco.
„Žene, živite život punim plućima“
Nakon što se susrela sa karcinom dojke ova hrabra Zeničanka poručuje da redovno obavljaju preglede jer je, kaže, veoma bitno u ranoj fazi otkriti karcinom kako bi imali velike šanse za ozdravljenje. „Žene, živite život punim plućima. To je savjet koji će vam reći sve žene koje se bore protiv karcinom. Ženama koje su u fazi borbe poručujem da ne odustaju koliko god bilo teško jer pored sebe imaju osobe kojima su potrebene u životu“, poručila je Heco.