Kao grom iz vedra neba odjeknula je u petak izjava kantonalnog turističko-ugostiteljskog inspektora Fuada Omerčevića, prenesena na društvenim mrežama, da “Hotel Zenica” 12 godina radi “nelegalno”, zbog čega je najavio pečaćenje objekta za 20 dana.
Izvinjenje Inspekcije
Tokom jučerašnjeg dana stigla je reakcija iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona, koja se ogradila od izjava njenog inspektora, pojašnjavajući da Omerčević nije uopšte ovlašten da vrši nadzor u preduzeću “Džananović transport”, koje je vlasnik zeničkog hotela, jer se radi o hotelu sa četiri zvjezdice koji su u nadležnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove. Odbacili su iz KUZIP-a i tvrdnje inspektora Omerčevića da “Hotel Zenica” nema odobrenje za rad, navodeći da prema federalnim propisima poznati zenički hotel posluje u skladu sa zakonom – registrovan je u Općinskom sudu u Zenici za hotelijersku i ugostiteljsku djelatnost te ispunjava tzv. minimalne tehničke uslove kao i uslove za vrstu i kategoriju objekta.
“Shodno navedenom, izjava inspektora da će objekat ukoliko ne prestane sa radom zapečatiti su zakonski neosnovane. Ovom prilikom Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona koristi priliku da se svima onima koji su imali bilo kakve posljedice od izjave zaposlenika ove Uprave i javno izvini”, saopćeno je iz kantonalne Inspekcije.
Posljednji tračak sumnje otklonila je federalna ministrica za okoliš i turizam Edita Đapo, koja je preduzeću “Džananović transport” d.o.o. Zenica nedavno dostavila tumačenje situacije koje pobija tvrdnje inspektora Omerčevića, a u koje je naš novinar imao uvid.
“Rješenje o rekategorizaciji objekta (hotela Zenica, koji ima četiri zvjezdice, op.a.) predstavlja odobrenje za rad pravnom licu za predmetni ugostiteljski objekat. Upravni nadzor nad primjenom Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, u skladu sa članom 53., vrši Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a inspekcijski nadzor Federalna uprava za inspekcijske poslove”, navela je ministrica Đapo.
Ukinuto rješenje
U Ministarstvu za privredu nam je pojašnjeno da nadležni općinski, odnosno gradski organ izdaje rješenje za fizička lica koja pružaju usluge smještaja, a ovo kantonalno ministarstvo hotelima i motelima koji su kategorisani sa dvije i tri zvjezdice. Ministar privrede Zlatko Jelić naglašava da je ovo ministarstvo poništilo rješenje inspektora Omerčevića, jer nije nadležan za nadzor i kontrolu ugostiteljskih objekata za smještaj čija se kategorija označava sa četiri i pet zvjezdica, kakav je i Hotel Zenica.