U Javnoj ustanovi „Dom zdravlja“ Zenica u toku je imunizacija protiv HPV infekcija za djevojčice sa područja grada Zenica. Iako su ciljna grupa djevojčice osmih razreda, prema preporuci Zavoda za javno zdravstvo FBiH proširene su dobne skupine za vakcinaciju djevojčica protiv HPV virusa. Vakcinaciji mogu pristupiti djevojčice šestih, sedmih, osmih i devetih razreda osnovne škole i djevojčice srednjih škola sa područja grada. Vakcinacija se provodi davanjem dvije doze vakcine protiv HPV-a, sa razmakom od najmanje šest mjeseci.
„U našu Službu su se javljali roditelji djevojčica drugih dobnih skupina osim ciljne skupine osmih razreda. Te podatke smo bilježili i nakon što smo dobili obavijest da možemo proširiti dobne skupine na djevojčice od šestog razreda osnovne škole do kraja srednje škole svi sa spiska su obaviješteni. Unazad dva dana, koliko se radi po proširenom programu, vakcinu protiv HPV je dobilo deset djevojčica. Kada govorimo o ciljnoj grupi djevojčica, u prethodnom mjesecu koliko traje vakcinacija, vakcinu protiv HPV je dobilo 25 djevojčica ciljne grupe osmih razreda“, kaže dr. Aida Hodo Brdarević, specijalista epidemiologije i načelnica Službe za higijensko epidemiološku djelatnost JU „Dom zdavlja“ Zenica te dodaje da je veća zainteresovanost roditelja u proširenim dobnim skupinama za primanje vakcine protiv HPV virusa nego što je za ciljnu grupu.
Vakcinacija se provodi u Službi za higijenu i epidemiologiju JU „Dom zdravlja“ Zenica svaki radni dan u periodu od 07-15 sati, a prethodno je potreban pregled nadležnog ljekara porodične medicine.