Tradicionalnu Ajvatovičku dovu proučio je muftija travnički Ahmed ef. Adilović


Nekoliko hiljada vjernika okupilo se protekle nedjelje u Pruscu kod Donjeg Vakufa, najvećem dovištu u Evropi, u sklopu centralnog dijela manifestacije „512. dani Ajvatovice“. Ekipa „Naše riječi“ je i ove godine bila na Ajvatovici odakle vam donosimo reportažu.
Vjernici su braća po vrijednostima za koje se zalažu
Pravi ljetni dan, s visokim temperaturama i sparinom od ranog jutra koja nije zasmetala brojnim vjernicima da pješice prođu kroz stijenu koja se vezuje za Ajvaz-dedu, prije prolaska bajraktara i imama. Glavna poruka je i ove godine bila: Očuvanje tradicije, identiteta i ukazivanje na postojanost Bosne i Bošnjaka.
Prisutnima se obratio muftija travnički Ahmed ef. Adilović koji je izrazio svoje zadovoljstvo jer je manifestacija održana u punom kapacitetu nakon teških pandemijskih godina. Poručio je da budu svjesni vremena u kojem žive, te ukazao na važnost korištenja vlastitih potencijala i oslanjanja na vlastite snage.
– Ne uzdajmo se u pomoć drugih. Moramo se sami o sebi brinuti. Agresija na Ukrajinu i povećanje cijena životnih namirnica pokazuju nam koliko je stanje u svijetu nepredvidivo. Stoga, koristimo svoje potencijale, posijmo svoju zemlju i ubirimo plodove svojih resursa -rekao je muftija Adilović.
Velikom broju vjernika koji su pristigli iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i dijaspore obratio se i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović. Kazao je kako je okupljanje na Ajvatovici potvrda opredijeljenosti da se slijedi načelo vjere da su vjernici braća po vrijednostima za koje se zalažu.
– Naše vjerničko bratstvo manifestira se u uzajamnoj solidarnosti, jednakosti i zajedništvu. Sve što nas razdvaja i unosi nemir u zajednicu mora biti odbačeno kao strano tijelo, bez obzira na to odakle dolazilo -kazao je Kavazović.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju