Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Skupštine Zeničko-dobojskog kantona održana je u petak u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, u prisustvu brojnih građana i zvanica – članova Vlade, federalnih i kantonalnih zastupnika, predstavnika gradova i općina, ratnih veterana i članova boračkih udruženja te predstavnika vjerskih zajednica.
U srcima patriota
Prigodan govor održao je predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić koji je, čestitajući Dan nezavisnosti prisutnima u dvorani BNP-a i građanima, rekao da je ovo dan od izuzetnog značaja za sve nas i jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji naše domovine te da sjećanje na Prvi mart ’92. godine živi u srcima svakog građanina i patriote bez obzira što se nažalost, Dan nezavisnosti ne obilježava na cijelom prostoru BiH, odnosno u manjem entitetu.
“Danas se prisjećamo hrabrosti i odlučnosti kada smo prije 32 godine odlučili da živimo u slobodnoj i nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini. Na referendumu održanom od 29. februara do 1. marta 1992. godine izašlo je 63,4% građana Bosne i Hercegovine i izjasnilo se za suverenu, nezavisnu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana kao i svih onih koji u njoj žive. To je bio trenutak kada smo odlučili da oblikujemo vlastitu sudbinu, da se suprostavimo izazovima i da gradimo bolju budućnost za generacije koje dolaze. Poštujući referendumsku volju građana naše domovine, Evropska zajednica je 6. aprila ’92. godine priznala Republiku Bosnu i Hercegovinu, a potom je 22. maja Republika Bosna i Hercegovina primljena i u članstvo organizacije Ujedinjenih nacija, kada se u Njujorku zaviorila zastava naše domovine”, podsjetio je predsjedavajući Huskić.
Brutalna agresija
Kao odgovor na rezultat provedenog referenduma, dodao je, izvršena je agresija na Bosnu i Hercegovinu, koja je već tada bila međunarodno priznata država i članica UN-a.
“Agresija je okočana mirovnim sporazumom potpisanim u Dejtonu 1995. godine, koji je potvrdio Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i suverenu državu. Gledajući našu prošlost, vidimo da je naša domovina, proživjela i preživjela mnoge izazove. Međutim, uprkos tim izazovima, nikada nismo izgubili nadu, niti vjeru u bolje sutra. Danas smo ovdje i iz razloga što prošlost ne smijemo zaboraviti, jer iz nje moramo učiti i snagu usmjeriti ka budućnosti. Bosna i Hercegovina je stara evropska država, a daleki korijeni bosanske državnosti se vide i u stalnosti njenih granica koje su se poslije 1699. godine vrlo malo ili nikako mijenjale. Ali ipak, moramo znati da nije bilo referenduma ’92. godne, pitanje je da li bi bilo države Bosne i Hercegovine. Tada smo izabrali nezavisnost i nismo je slučajno dobili, nismo je čekali, već smo bili prinuđeni da je borbom postignemo”, istakao je Huskić.
Počast braniocima
Dodao je da na ovaj dan posebnu počast treba odati svim braniteljima slobodne i nezavisne BiH i njene opstojnosti te da je odbrana nezavisnosti i sloboda nakon agresije ’92. godine plaćena životima i zdravljem mnogih patriota, kao i materijalnim i kulturnim razaranjem svega onoga što je bilo simbol BiH. Naglasio je da se nakon Dejtonskog sporazuma BiH konstantno suočava sa nizom opstrukcija u procesu jačanja države, „ali da smo i pored svih prepreka, koje su dolazile kako iznutra tako i izvana, uspjeli opstati i sačuvati njen teritorijalni integritet i suverenitet“.


– Bosna i Hercegovina sa svojim stanovnicima je jedno lijepo vezeno tkanje, isprepleteno od istoka do zapada, od sjevera do juga. Bosanac i Hercegovac u svojoj duši može da prepozna sve treptaje cijelog svijeta. Slobodno možemo udahnuti vazduh i koračati ka svijetu. Dakle, što više obrazovanja, što više širokih vidika, jer samo otvoren i tolerantan čovjek može napredovati u civilizacijskom smislu. Prvi mart je jako bitan datum za našu državu -kazala je Sabina Kulenović, članica glumačkog ansambla BNP Zenica.

“Danas se susrećemo sa prijedlozima za reformu postojećeg ustavno-pravnog poretka. Mi nemamo mandat da pristajemo na promjene koje ignorišu činjenicu da je samo država BiH međunarodno priznati subjekt. Budućnost BiH je u integracijama u savremenu Evropu, a ulazak u Evropsku uniju i NATO bit će najbolja potvrda našeg opredjeljenja prije 32. godine. Evroatlanske integracije će donijeti bolji život i perspektivu, a u našoj domovini veću sigurnost i stabilniju budućnost. Ne smijemo sebi dozvoliti da pomažemo onim koji nastoje prikazati BiH kao državu u kojoj nema perspektive za budućnost. Takve namjere ne smijemo dozvoliti. Naš trajni zadatak je da svakodnevno pokazujemo i potvrđujemo odanost domovini i da smo spremni čuvati ono za šta smo se u tom vremenu nadnaravno borili. Budućnost BiH je u integracijama u savremenu Evropu, a ulazak u Evropsku uniju i NATO bit će najbolja potvrda našeg opredjeljenja prije 32 godine. Evroatlanske integracije će donijeti bolji život i perspektivu, a u našoj domovini veću sigurnost i stabilniju budućnost”, rekao je predsjedavajući Skupštine ZDK.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mirza Mušija nakon izvođenja dijela monodrame Josipa Pejakovića „On meni nema Bosne“ obratio se prisutnim zvanicama rekavši da je to odgovor za „ove na manjoj polovini naše Bosne i Hercegovine“. – Mada, evo stoljećima unazad, komšije s istoka i zapada misle da je to komad teritorija a ne shvataju da je to ideja. Ideja a ne teritorija. Ideja da ljudi različitih vjera, stoljećima, hiljadu godina, različitih nacija, uvjerenja, žive zajedno u slozi, u miru a mogu reći i u ljubavi. Pošto ne razumiju tu ideja, zbog tog tako i nasrću. Ova zemlja ostaje, ako Bog da, do sudnjeg dana kao što sam i rekao. Sretan vam Dan nezavisnosti -kazao je ministar Mušija.

Doprinos ZE-DO kantona

Naglasio je da će Zeničko-dobojski kanton raditi i doprinositi jačanju države i njenih institucija, a „jačanjem ekonomije, otvaranjem novih radnih mjesta i osvajanjem novih tržišta pokazati da su danas kao i prije tri desetljeća, patriote BiH spremne stati u odbranu domovine i civilizacijskih vrijednosti“.
“Mi ćemo raditi i doprinositi jačanju države i njenih institucija, jer jačanjem ekonomije, otvaranjem novih radnih mjesta i osvajanjem novih tržišta pokazat ćemo da su danas kao i prije tri desetljeća, patriote Bosne i Hercegovine spremne stati u odbranu domovine i civilizacijskih vrijednosti. Mi u ZE-DO kantonu ćemo sagledavajući i prateći na vrijeme političke i ekonomske procese, planirati i znati kako adekvatno odgovoriti na ove izazove. U svemu ovome, glavno opredjeljenje Skupštine i Vlade našeg kantona je očuvanje osnovnih funkcija kantona, a to znači rad policije, obrazovanja, pravosuđa, zdravstva, uz socijalnu osjetljivost i pravednost prema svim građanima našeg kantona. Ako svi zajedno budemo radili na ostvarenju ovih ciljeva, onda imamo razloga za optimizam, jer time stvaramo bolje i ljepše sutra za našu djecu i za sve nas”, poručio je predsjedavajući Skupštine ZDK.
Umjetnički program
U umjetničkom programu svečane akademije učestvovali su Kamerni simfonijski orkestar, Mješoviti hor “Art sonore”, Ženski hor “Druge gimnazije”, učenici i profesori Srednje muzičke škole sa dirigentima Tanisom Cikotić, Eminom Berbić i Sajidom Jusićem. Program je vodila glumica Sabina Kulenović, a na pozornici se pojavio i glumac Mirza Mušija, aktuelni ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, izvodeći monolog “Kako bolan nema Bosne”.