Zbog, kako su istakli, aktuelne, izuzetno ozbiljne situacije u kompaniji ArcelorMittal Zenica d.o.o., Sindikat metalaca Federacije BiH je, 30. novembra, pozvao premijera FBiH Nermina Nikšića da, zajedno sa resornim ministrom Vedranom Lakićem hitno organizuje sastanak sa predstavnicima Sindikata i Uprave ArcelorMittal Zenica d.o.o.
„Kompanija jeste privatna, ali su njeni radnici građani ove zemlje. Od vlasti očekuju hitnu i konkretnu pomoć i podršku. U pitanju je najmanje 2.200 radnika, koji izdržavaju barem dva ili tri člana porodice. Osim skoro svakodnevnih prijetnji Sindikatu tužbama i traženja od radnika da potpisuju izjave da nisu za štrajk, Uprava do danas nije učinila ništa što bi išlo u pravcu postizanja dogovora“, poručio je Almir Salihović, predsjednik Sindikata metalaca Federacije BiH.
A da pomaka nema, odnosno da dogovor i dalje nije postignut, kazao nam je i Rašid Fetić, predsjednik Sindikata ArcelorMittala Zenica, tako da generalni štrajk, u kojem su radnici kompanije ArcelorMittal Zenica od 20. novembra, i dalje traje. Spremni su, ističe, i radikalnije djelovati.
„Za sada nema nikakvih promjena. Ako ne bude nikakvog rješenja tokom ove sedmice i ako nam ne budu isplaćene plate do idućeg ponedjeljka (11. decembar, op.a.), tog dana ćemo se, u 8 sati ujutro, okupiti pred Direkcijom i niko se neće povući dok se ne riješi taj problem, makar napravili i šatorsko naselje. Očekivao sam da će se Vlada FBiH angažovati i prošlu sedmicu, ali od toga ništa nije bilo. Ostaje nam da vidimo da li će se tokom ove sedmice nešto, po tom pitanju, promijeniti. Mislim da se i njih to tiče, pa vidjet ćemo. Ali, sigurno je, od ponedjeljka moramo radikalnije djelovati“, kaže Fetić.