Udruženje za sport i rekreaciju osoba sa invaliditetom Breza egzistira na području ove općine još od 2000. godine. Okuplja osobe s invaliditetom raznih kategorija invalidnosti i raznih okolnosti stradanja (RVI, radni i civilni invalidi) a takmiče se u osam sekcija i pet kategorija invalidnosti. Članovi ovog udruženja nastupaju na takmičenjima koja se održavaju na području općine Breza, ZDK, Federacije BiH, države BiH i na međunarodnim takmičenjima. Na svim tim takmičenjima osvojili su brojna priznanja, medalje, pehare, diplome…a ovih dana ovo udruženje dobilo je ogromno priznanje.
Izbor najboljih ekipa, pojedinaca, trenera, sportskih radnika za osobe s invaliditetom održan je nedavno u Sarajevu. Predsjednik ovog brezanskog udruženja Ibrahim Hasanspahić proglašen je za najboljeg sportskog radnika za osobe sa invaliditetom u Federaciji BiH. Osim tog velikog priznanja, Sportski savez osoba s invaliditetom ZDK, a u kome je Hasanspahić selektor kantonalne reprezentacije u stonomtenisu za osobe s invaliditetom, proglašen je za najbolji.
– Ovo je ogromno priznanje za mene, ali i sve članove našeg brezanskog udruženja i cijelog ZDK. Na području naše općine Breza sport za osobe s invaliditetom je prepoznatljiv i posvećena mu je velika pažnja. Lokalna i kantonalna vlast, koliko su mogućnosti, podržavaju sport za osobe s invaliditetom i prepoznaju i cijene naš rad. Ove godine učestvovali smo na brojnim turnirima s kojih su naši takmičari donijeli maksimalan broj medalja i pehara. Naši članovi nastupali su u streljaštvu, boćanju, atletici, sportskom ribolovu, kuglanju, malom nogometu, pikadu… na brojnim turnirima u zemlji i inozemstvu. Mi u Udruženju smo zadovoljni s ostvarenim rezultatima i dobijenim priznanjima i veliko hvala svima koji su prepoznali naš rad i kvalitet. Sigurno da će nam ova laskava priznanja biti dodatni stimulans da u budućem radu budemo još bolji i učinkovitiji -istakao je Hasanspahić.