ONI SU BUDUĆNOST BIH


Zenička košarkašica Amna Isaković nakon što je uspješno završila Drugu gimnaziju u Zenici, studentica je druge godine na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, Odsjek za inkluzivnu edukaciju.
Sportska porodica
Na početku razgovora za Našu riječ kaže da se u košarku zaljubila na prvi pogled.
– Pošto u mojoj porodici svi se više manje bave nekim sportom, bilo to na nekom višem nivou ili samo rekreativno, logičan slijed je bio da se i ja oprobam u nekom, a košarka je bila moj prvi i očito najbolji izbor. Počela sam trenirati s 13 godina i evo osam godina kasnije, još sam tu. Svoje prve korake sam započela u Košarkaškom klubu „Kengur“ Zenica, zatim sam kao juniorka/seniorka igrala u KK Jumper i sada sam članica Košarkaškog ženskog kluba „Čelik BH Telecom“ Zenica -kaže Isaković te dodaje da kao najveći dosadašnji uspjeh u sportskoj karijeri izdvaja poziv za seniorsku reprezentaciju.
Povratak na teren


-Meni je velika čast što sam dobila poziv i nadam se da ću se dovoljno dobro nametnuti da u nekoj bližoj/daljnjoj budućnosti dobijem priliku da branim boje naše države. Trenutno igram u Čeliku i tu su mi uslovi i više nego dobri, kazala nam je Isaković.


– Prethodna sezona je bila ujedno i moj prvi povratak na teren nakon godinu dana pauze zbog povrede koju sam imala. Poprilično sam zadovoljna svojim učinkom na terenu, ali naravno da uvijek ima prostora da se radi na individualnom planu. Kao ekipa, smatram da smo imale dosta dobar rezultat, završile smo 5. na tabeli. Nažalost, desile su se neke povrede nama jako bitnih igračica i sve je to uticalo na krajnji cilj, a to je da smo ostale uskraćene za ulazak u Play-off, što ne znači da se za narednu sezonu nećemo spremiti još kvalitetnije i bolje, i ispravljati neke finese koje nam nedostaju -rekla je Isaković a potom se dotakla poziva na okupljanje u državnom dresu.
– Taj osjećaj se ne može opisati riječima. Igrati za svoju domovinu i predstavljati je na ovaj način je najveći uspjeh svakog sportiste. Meni je velika čast što sam dobila poziv i nadam se da ću se dovoljno dobro nametnuti da u nekoj bližoj/daljnjoj budućnosti dobijem priliku da branim boje naše države. Trenutno igram u Čeliku i tu su mi uslovi i više nego dobri. Pošto imam još par godina studiranja, fokusirana sam prvenstveno na fakultet pa onda, naravno, i na treniranje. Voljela bih da odem negdje vani i okušam sreću izvan granica BiH, ali ipak idemo sitnim koracima do nekih većih uspjeha -kazala je Isaković na kraju.


PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE,
NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK