Zbog trenutne epidemiološke situacije, 28. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona održana je online. Zastupnici su, između ostalog, donijeli i Odluku o razrješenju Mirze Ganića, premijera Zeničko-dobojskog kantona. „Po prvi put smo imali i telefonsku sjednicu Skupštine, iskoristivši to poslovničko pravo. Kada je u pitanju sama organizacija online sjednice Skupštine, stručne službe su taj posao obavile na najvišem nivou i nije bilo nikakvih problema. Zapisnik sa ove sjednice će, u konačnici, zadovoljiti sve kriterije“, kaže Ćazim Huskić, predsjedavajući Skupštine ZDK.
Utjecaj pandemije
Pandemija je, ističe predsjedavajući Huskić, utjecala i na Program rada Skupštine, kao i Vlade ZDK. „Do kraja ove kalendarske godine, na dnevnom redu treba biti izmjena Zakona u unutrašnjim poslovima ZDK. Zbog održavanja posljednje sjednice online i tačaka koje su bile na Dnevnom redu, nismo se odlučili da i ova tačka bude na Dnevnom redu. Do kraja godine, odnosno u decembru će, vjerovatno, biti održane najmanje jedna-dvije sjednice Skupštine“, kaže predsjedavajući Huskić, dodajući da je od iznimne važnosti bilo i usvajanje Prijedloga Odluke o imenovanju Ureda za pritužbe javnosti, koji je veoma važan za rad policijskih službenika. Iako će, održavanjem još dvije sjednice, biti ispunjen Program rada Skupštine za 2020. godinu, Huskić nije, u potpunosti , zadovoljan radom Skupštine. „U suštini, nisam zadovoljan. Ako nismo razmatrali Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o JU Univerzitet u Zenici, imajući na umu da je UNZE neko ko proizvodi kadar mladih koji predstavljaju istinsku vrijednost u ovoj državi, prilagodili ga vremenu i prostoru, onda ne mogu biti zadovoljan. Kada govorimo o pripadnicima MUP-a, imali smo ambicije da ove godine dođe do implementacije Zakona, uz određene korekcije, ali se to nije dogodilo. Pripadnici MUP-a su bili dodatno angažovani zbog pandemije, spašavali građanstvo, posjećivali ih tokom izolacije…“, kaže Huskić.
Promjene u skupštinskim klupama
S obzirom na nedavno održane Lokalne izbore na kojima su pojedini zastupnici u Skupštini dobili povjerenje birača, bit će i određenih promjena u skupštinskim klupama. Vedad Jusić je novoizabrani načelnik u Brezi i vjerovatno će napustiti Skupštinu ZDK, a Selvedina Sarajlić-Spahić i Mirela Mateša Bukva dobile su dovoljan broj glasova za Gradsko vijeće Zenice odnosno Visokog i pred njima je odluka da li će nastaviti svoj politički angažman kao zastupnice u Skupštini ZDK ili će prihvatiti mandat vijećnica. „Propis CIK-a je jasan, da u roku od tri dana od potpisivanja mandata moraju podnijeti ostavku na poziciju na kojoj jesu. Na njihove pozicije, u tom slučaju, dolaze naredni sa liste po broju osvojenih glasova sa prošlih Općih izbora“, kaže Huskić.
Kada su u pitanju špekulacije o tome da bi moglo doći do promjene skupštinske većine, Huskić kaže: „Svako ima pravo na svoje mišljenje i komentar. U proteklih 10-ak dana, kao i na sastanku predstavnika većine, nisam primijetio ni jedan gest koji bi upućivao na to da neko mijenja pravac. Imali smo sjednicu Skupštine, koja nam je bila bitna, jer se odlučivalo o ostavci premijera, na kojoj smo imali stabilnu većinu“, ističe Huskić.