Na osnovu važećih propisa u Federaciji BIH i svim kantonima, osoba koja putuje u državu u kojoj je potrebna prethodna imunizacija određenom vakcinom, nakon što se provede imunizacija izdaje se međunarodno priznati i propisani „certifikat“, čiji sadržaj je propisan odrednicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ali i međunarodnim putnim propisima, te je izrađen za engleskom i francuskom jeziku. Napominjemo da se ovaj dokument izdaje odranije i nije specifičan, niti ustanovljen za COVID-19 vakcinisanje. Primjeri za to su naši sugrađani koji su u proteklom periodu putovali naprimjer na obavljanje islamske vjerske dužnosti hadža u Saudijsku Arabiju, turistički u zemlje dalekog Istoka i Indokine, Indije, nekih afričkih ili južnoameričkih država.
– U tim slučajevima, ovisno od države do države, propisuje se koja je vakcina neophodna i podaci o njoj se unose u ovaj, tzv. „vakcinalni pasoš“. Jedini ovlašteni za izdavanje ovih dokumenata su zavodi za javno zdravstvo u kantonima i entitetima, te ih oni jedini i izdaju. Obzirom da domovi zdravlja inače izdaju vakcinalne kartone, kako je propisano našim zakonima, na službenim jezicima u BiH, pojavila se potreba da građani dobiju dokument koji je i na engleskom jeziku, odnosno da ga je moguće koristiti i na graničnim prijelazima u inostranstvu -kažu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
Izdavanje ovog dokumenta odranije iznosi 10 KM plus PDV, odnosno ukupno 11,70 KM i to je iznos po kojem ga i Zavod za javno zdravstvo INZ-a nabavlja. Procedura izdavanja dokumenta je jednostavna, traje nekoliko minuta u radno vrijeme tokom radnih dana u sedmici, a obavlja se na 4. (ambulanta) i 3. (blagajna) spratu zgrade Poliklinike, u ulici Fra Ivana Jukića u Zenici.
– Takozvani „Žuti karton“, kako smo naveli, je međunarodno priznati dokument i istovjetnog sadržaja i izgleda je u cijelom svijetu. Imamo informacije od osoba koje su ga dobijale kod nas da su bez ikakvih problema putovali s njim u Njemačku, Hrvatsku, Tursku. Naravno, ovisno od toga koju vrstu i proizvođača vakcine priznaju te države. Za sada nema informacija da je neko odbio priznati ulazak s ovim dokumentom, ali eventualne takve odluke nisu u našoj nadležnosti. Napominjemo da se ovaj dokument ne koristi samo za jednu vrstu vakcina, tako da može služiti naknadno i za neka, od gore pobrojanih putovanja. Građanima preporučujemo da se dobro raspitaju o pravilima koje države donose pojedinačno ili u zajednicama, prije nego krenu na put -rekli su iz INZ-a.